Mediatheque Sainte Geneviève-des-Bois
Sergio Grazia

copper colour of the entire envelope reinforces the link with nature

archi5 as Architects

Sainte-Geneviève-des-bois is located in the department of Essonne, 34 km from Paris. The project to build the Olivier Léonhardt media library arose from the local government’s desire to ensure access to culture for the inhabitants of the department. To this end, it decided to launch a competition for ideas to replace a disused market in the heart of the «U de Saint Hubert», a residential area known for its difficult known for the social, cultural and economic difficulties of its residents.
The landscape and the buildings in the neighborhood give the site a very strong image. The project aims to reshape the urban landscape of the neighborhood and become a place of identifiable cultural production that acts as an urban catalyst. The location of the building allows for the creation of an entrance plaza in continuity with the hall, which becomes a covered plaza and ensures its status as a catalyst for civic relations.  On the other hand, the building is located among the trees that dominate the surroundings, inviting visitors to contemplate the plant heritage. The micro-perforated envelope acts as a filter, blurring the boundaries and capturing the outside atmosphere while protecting the ambience of the interior spaces.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
photo_credit Rodrigo Apolaya
Rodrigo Apolaya

The media library takes shape on the basis of a double orientation grid drawn in continuity with the grid of the urban landscape. The orthogonal grid brings modularity, adaptability and resilience to the media library spaces. On the other hand, the diagonal deformation of the roof breaks with the axial rigidity of the ground plan and marks the entrances located in continuity with the pedestrian flows from the station and the schools. The plasticity of the metal structure outlines a smooth, light silhouette.

photo_credit Think Utopia
Think Utopia
photo_credit Rodrigo Apolaya
Rodrigo Apolaya

Interior spaces are organized around these courtyards and a large double height that ensures visual continuity between the different spaces. The double height in the form of an atrium includes an elegant staircase that ensures fluidity between the hall and the work spaces where a relaxed and contemplative atmosphere is offered thanks to the double skin façade. 

photo_credit Think Utopia
Think Utopia
photo_credit Think Utopia
Think Utopia

The interior is simply resolved by preserving the use of the natural texture of each material. The central structural wall is maintained in fair-faced concrete. Its south orientation allows its thermal qualities to be exploited to the maximum. Walls and ceilings are clad with plywood panels that guarantee acoustic quality and provide warmth to the interior spaces. Versatile systems such as movable walls or the auditorium’s retractable bleachers guarantee a warm and welcoming atmosphere.

photo_credit archi5 & CALMM
archi5 & CALMM
photo_credit archi5 & CALMM
archi5 & CALMM
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More