Mikeletes

Mikeletes

Architect
Mecanismo
Location
San Sebastián, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Imagen Subliminal

Mikeletes

Mecanismo as Design and management

Details, the protagonists in the last housing designed by mecanismo in San Sebastian

The majority of the house’s new furniture has been designed by the studio based in Madrid, directed by Pedro Rica and Marta Urtasun

 

The reformed house, which is located in the surroundings of the Ondarreta beach, in San Sebastián, had a very compartmentalized distribution that mecanismo has transformed to give it a greater luminosity and amplitude, giving rise to two differentiated zones in the house that harbor the different rooms of the dwelling. The main space of the house is composed of the living-dining room and the kitchen that, framed by a glass enclosure and in which the action in the area of the island is oriented to the outside, is completely integrated into this area of the house, giving it great prominence. In the back of the kitchen, the storage unit separates the kitchen area from the space dedicated to the laundry.

 

A panel of lacquered wood frame the entrance to the private area of the house, composed of rooms, bathrooms and an office, in which the elements and materials used shape a bright and warm atmosphere. In the design of the house, the use of stone and wood predominates. The study seeks to maintain the materials used in its more natural and primitive state, altering its shape, but not its color or texture. Its use throughout all the rooms spreads the atmosphere of the house.

 

The furniture, conceived by mecanismo as another architectural element with a functional purpose, has a fundamental role in housing and, therefore, a large part of it has been designed by the studio. Also, it should be noted the design of the breakfast table located in the living room, which is composed by the table and two chairs that are fully integrated into the structure, following the same line of the furniture located at the entrance of the house.

 

Urtasun notes that "from mecanismo we believe that space and light are fundamental elements that make up a home, so we try to reflect it in this reform." "In the design of furniture, both the functionality and the care for the material used and the details are fundamental.", Says Rica.

 

Material Used :
Home appliances: Gaggenau
Faucet: Cea design
Furniture: Batavia
Illumination: Años Luz
Stone: Mármoles Mallebrera
Radiators: Runtal
Exterior furniture: Kettal


Materials
Wood
Oak veneered wood
Lacquered wood ral 9010
Laminated oak flooring


Stone
Guatemala green marble (furniture)
Amsterdam gray marble (kitchen and bathrooms)
Emperador light marble (kitchen and bathrooms)
Capri Limestone (bathroom floor, bathroom lining and washbasins)


Furniture
Designed by mecanismo
Living room furniture (oak wood)
Salon center table (sulphured brass and oak wood)
Dining table (solid walnut frame with emperador light stone)
Breakfast table + chairs (table: oak wood and green stone Guatemala | chairs:
oak wood and upholstered by Kvadrat)
Office table (oak wood and leather upholstery)
Headboard (oak wood and brass details)
Bed stand (solid wood structure and upholstered by Kvadrat)


Selected by mecanismo
Living room
Sofa (Holden by Verzelloni)
Lounge chairs (Alison by Flexform)
Side table (Tulip by Saarinen)
Table lamp (Theia by Marset)
Reading lamp (Pin by Vibia)


Dining room
Dining room chairs (Mela by Artisan with Kvadrat upholstery and Wu by
Artisan with Kvadrat upholstery)
Suspended dining room lamp (Flamingo by Vibia)


Guest room
Sofa bed (Bali)
Table (Tray Table by Fritz Hansen)


Office
Office armchair (Arva Lounge by Kff)
Office’s chairs (Mela by Artisan)
Side table (Jardim)


Main bedroom
Appliques (Marset)


Terrace
Table (Mesh by Kettal)
Chair (Bitta by Kettal)

This story is available in multiple languages
Share or Add Mikeletes to your Collections
Internal Landscape Villa
next project

Internal Landscape Villa

Private Houses
Janáčkovy sady 2295/3, 741 01 Nový Jičín, Czechia - Build completed in 2020
View Project