Mill Hill House

Architect
RISE Design Studio
Location
Mill Hill, London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingKreon
Polished ConcreteMidland Flooring
Fixed atrium rooflightRoof Maker
Glazing, doors and windowsSteel Window Service
Opening rooflightTHE ROOFLIGHT COMPANY

Product Spec Sheet
Lighting
by Kreon
Polished Concrete
Fixed atrium rooflight
Glazing, doors and windows
Opening rooflight

Mill Hill House

RISE Design Studio as Kitchen

Inspired by traditional Georgian facade design at the front and featuring minimalist staggered cubes at the rear, this single-family home is a two-faced agglomerate of volumes. These create a nuanced floor plan in the back of the house and come together at the front to unite in an overall form that is highly contextual.

 

One of the main drivers for this project was to be able to create a home that benefits from the best possible space arrangement and lighting without compromising the aesthetic of the more traditional neighbouring houses. The end result is a progression of spaces that merge and collide to create a mass that is both aggregated and nuanced.

 

The choice of materials runs hand in hand with the design decisions. The Dutch bricks bring forward references to the built context, while their sintered purple hues offer a sharp contrast with the surrounding greenery. Juxtaposing the masonry, large glazed surfaces place the project in a more contemporary dialogue with its site through the rear elevation.

 

When it comes to the interior, the project capitalises on local craft to create spaces that work in harmony with one another, with fluent transitions that allow for the existence of distinct environments within larger uninterrupted spaces. At the very heart of the house, a ten meter high atrium sheds light and unity into the circulation of the house, providing a dramatic transition between the front and the rear gardens.

 

Using several Passivhaus principles, the house features mechanical ventilation heat recovery system, airtightness, high-performance glazing, green roofs, and solar panels in an effort to minimise its environmental impact and energy consumption. Like the other services of the house, these systems are ultimately integrated with the design in order to blend flawlessly with the whole of the building.

 

Material Used :
1. Polished Concrete: Midland Flooring 
2. Glazing, doors, and windows: Steel Window Service & Suppliers Limited Glazing,
3. Fixed atrium rooflight: Roofmaker Pro Glazing
4. Opening rooflight: The Rooflight Company 
5. Timber floor, stair threads and risers: Finewood Flooring Limited 
6. Zinc roof specialist: RAC Roofing & Cladding Specialist 

This story is available in multiple languages
Share or Add Mill Hill House to your Collections
Project Credits
Structural Engineer
Landscape Architects
Sustainability Consultant
Golden Age Wine
next project

Golden Age Wine

Shops
2828 Culver Road, Mountain Brook, AL 35223, USA - Build completed in 2019
View Project