MINDSZENTYNEUM Visitor Center
Krisztina Ancza, Levente Sirokai

Mindszentyneum

Konkrét Stúdió Kft. as Architects

When planning the Mindszentyneum, the goal from the beginning was to create an open, inclusive building, which continues the socially sensitive approach to urban development, which was left to us by the ancestors of the city, including the namesake József Mindszenty, the later Archbishop of Esztergom. Behind the structure that falls on the facade as a strict veil, open spaces both horizontally and vertically welcome the visitor and create a connection between the disjointed neighbourhoods, building parts and functions. It was extremely important to us to connect the exterior and interior spaces visually. The forecourt drawn into the interior of the building prepares the visitor, forms a transition between the traffic of the street and the calm interior, and is also a protected scene of community life as the cafe's terrace. The ornamental tree planted in the middle symbolizes the archbishop and his life path.

photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai

The design of the facade translates the light play of the moiré silk of the high priest's costume into the language of architecture, which is constantly subtly changing and exciting in different times of the day, seasons, and weather conditions thanks to the lamella design. Underneath the veil, we created a clean, puritanical interior, which is solved by the natural wood and upholstery surfaces, making it homely. The off-white and natural colours on small surfaces are spiced up by the crimson elements that refer to the namesake. The defining element of the building is light. Natural light permeates all spaces, while in the exhibitions, specially designed special lighting effects highlight dramatic moments. In the lobby, one of Mindszenty's important ideas appears written with light on the ceiling.

photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai

The central element of the building, which also organizes traffic, is the full-height internal atrium, which is closely connected to the forecourt, visually forming a perfect unity. We organize the various functions into the above-mentioned central external and internal spaces. The open space on the ground floor houses functions that encourage continuous community activity, such as the lobby, the cafe, the museum shop that also sells local products, the event centre and a church community space with a separate entrance. On the first and second floors are the two exhibition spaces and the related museum teaching spaces, while on the top floor there is a temporary exhibition and event space, as well as a large roof terrace.

photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai

The building's basically lean, angular shapes provide the socket into which the surfaces that define the interior experience visually, tactilely, and acoustically are placed. These are simple, endless surfaces in some places, and complex, unique, nobly worked surfaces in other places. The latter also define their environment with their softness or hardness.

photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai
photo_credit Krisztina Ancza, Levente Sirokai
Krisztina Ancza, Levente Sirokai

To accommodate the Mindszentyneum's contemporary exhibitions, we have created freely variable spaces that can adapt to the given theme and the desired effect, in contrast to the classical room arrangement. The gross 2x500 m2, basically white-box and black-box type spaces of the permanent exhibitions operate with little natural light, only letting it in where it has symbolic significance.

Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Barrisol Light brings the outdoors inside at Mr Green’s Office
22 Apr 2024 News
Barrisol Light brings the outdoors inside at Mr Green’s Office

French ceiling manufacturer Barrisol - Normalu SAS was included in Archello’s list of 25 best... More

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan join Archello Awards 2024 jury
22 Apr 2024 Archello Awards
Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan join Archello Awards 2024 jury

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan have been anno... More

25 best decorative glass manufacturers
22 Apr 2024 Specification
25 best decorative glass manufacturers

By incorporating decorative glass in projects, such as stained or textured glass windows, frosted gl... More

Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More