Monceau

Monceau

Architect
JCPCDR Architecture
Location
Parc Monceau, Paris, France
Project Year
2018
Category
Apartments
David Foessel

Monceau

JCPCDR Architecture as Architects

Dating back from the 1930’s, this beautiful parisian building near the Parc Monceau features large canopies and brick details, contouring charming artists workshops.


This challenging apartment deserved a new project, to reclaim its many assets and imagine a functional living space : in fact, the floor surface was rather small compared to the generous volume.


The new design focuses on light and geometry, complementing beautiful original features with sharp, contemporary lines.


The large canopy had been cut in two by a much needed mezzanine, inconveniently obstructing even more needed daylight. It’s new version, cut in angle, allows daylight to flow in, preserves necessary floor surface to the bathroom, and brings an unexpected angle from every point of view.


The canopy’s shape is repeated, acts as a common thread, from outdoor window to indoor partition. This graphic pattern is supplemented by curtains for a play on light and intimacy, allowing multiple combinations.

 

The bathroom was reworked in charcoal-grey and white marble, to fit a shower and a bath, and separated toilets, in an intricate geometric design.

 

Downstairs, the beautiful brick fireplace finds an echo in a grid of fresh colored shelves, from floor to ceiling, elongating one of the shorter walls in the apartment. This living-room is complemented by a black marble kitchen, and its bespoke table.

 

Materials and colors were chosen to enhance the new features of the apartment. Light flows through the glass and bounces on the white walls, contrasting with the welcoming wooden floor, warm blue curtains, and the sharp marble in the kitchen and bathroom. The pop blue shelves, the pink velvet kitchen chairs, and copper bedroom details act as surprising and fun splashes of color.

Share or Add Monceau to your Collections
Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
SlatePORCELANOSA
KitchenSCJ Renovation
fittingsTres Grifería
facadewhitesteel
Product Spec Sheet
Slate
Kitchen
fittings
facade
La Seine Musicale
next project

La Seine Musicale

Offices
Boulogne-Billancourt, France - Build completed in 2017
View Project