Nadir Afonso Temporary Museum

Nadir Afonso Temporary Museum

Architect
Diogo Aguiar Studio
Location
entro Colombo, Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Museums
Ivo Tavares Studio

Nadir Afonso Temporary Museum

Diogo Aguiar Studio as Architects

Formalized as a geometric and abstract city, built by large yellow cubes, the Nadir Afonso Temporary Museum is an open and fluid space that seeks to create numerous visual and conceptual relationships with the work of the abstractionist artist and Portuguese architect.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Challenging the scale of the place and relating to the large-scale artistic works, the ephemeral exhibition structure takes on a colorful and translucent textile skin that builds a lot of volume with little matter. Providing variations in scale, intensity, proportion and rhythm, the various squares (or exhibition rooms) of the museum space are defined by geometric buildings (or self-standing volumes) that house the works of art, seeking to take advantage of the verticality (and scale) of the central space of the shopping mall Centro Colombo in Lisbon.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Among the several "buildings" that draw this city, two invite to an interior visit, providing a distinct spatial experience: the immersive multimedia room and the architecture room.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

If, during the day, the solar intensity will give body and volume to the "city", illuminating streets and squares; at night, the buildings turn on their lights from the inside (backlit volumes) providing a totally different spatial experience in the same museum space.

Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Meraviglia Slow Living
next project

Meraviglia Slow Living

Hotels
Preveza 481 00, Greece - Build completed in 2021
View Project