NENI Amsterdam & the Lemonman bar

NENI Amsterdam & the Lemonman bar

Architect
concrete

Rijnboutt
Location
Stadionplein 8, 1076 CM Amsterdam, Netherlands
Project Year
2019
Category
Bars
wouter van der sar / concrete
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
FurnitureBilliani srlCafè
ManufacturersMosa
ManufacturersDuravit
LightingDelta Light
SuppliersMosaic factory
ManufacturersEMKO

Product Spec Sheet
Furniture
Manufacturers
by Mosa
Manufacturers
by Duravit
Lighting
Suppliers
Manufacturers
by EMKO

NENI Amsterdam & the Lemonman bar

concrete as Architects

NENI

The restaurant is an internal space designed as an outdoor patio. The front of the kitchen is located in a custom-made ‘greenhouse’ at the heart of the space to strengthen the feel of an outside terrace. Several pairs of 4-metre benches invite guests to have dinner at tables for two or combined to create one large communal table to enjoy a meal together. Big fig trees integrated into the benches and lantern-like lamps provide a playful outdoor touch. Opposite the kitchen, the beverage station is located in a niche in the back wall of the restaurant. Next to the beverage station, various round seating niches in the back wall provide more intimate dining spots. The back wall itself is covered with floor-to-ceiling shutters, backlit to enhance the feeling of an Eastern Mediterranean patio.


The Lemonman Bar

From the NENI restaurant, a staircase leads to the mezzanine floor where the Lemonman Bar and the restrooms are located. In the centre of the space is a freestanding bar. Along the full length of the glass wall is a low custom-made, leather bench, detailed like the backseat of a classic Citroën car.


Material Used:

1. Floor: mosa tiles + mosaic cement tiles
2. Wall: cottoceramic cotsworld
3. Ceiling: RAL 9018
4. Lighting: calabrone - martinelli luce + delta light
5. Furniture: custom-made, colour: RAL 1021 (yellow)
6. Loose furniture: NY11 - Norr11 stool / café 460 + 461 - Billiani
7. Special: Deli + bakery + oak staircase


NENI – Restaurant
1. Floor: dark grey concrete
2. Wall: RAL 9005 + WOW tiles + cottoceramic cotsworld
3. Ceiling: RAL 9018
4. Lighting: toscot lanterns on steel strings + delta light
5. Furniture: custom-made oak tree benches + louvre wall with niches
6. Loose furniture: NY11 - Norr11 / PCL bar stool - Modus
7. Special: greenhouse


The Lemonman bar
1. Floor: Hakwood blacked painted wooden floor + oak floor
2. Wall: RAL 9010
3. Ceiling: RAL 9018
4. Lighting: Delta light
5. Furniture: oak gallery + bar
6. Loose furniture: HAY revolver chair / Muuto / Woud / Emko
7. Special: Serpertino bar tops / bottle rack / art wall / 30 m facade bench


Restrooms:
1. Floor: grey concrete
2. Wall: cottoceramic cotsworld 75*300
3. Ceiling: RAL 9018
4. Lighting: Delta Light
5. Furniture: Duravit Durasquare + custom-made mirrors
6. Special: box letters NENI
7. Sanitary: Duravit / Geesa / Qbic-line


Yellow room
1. Floor: grey concrete
2. Wall: steel framed windows (RAL 9005)
3. Ceiling: RAL 9018
4. Lighting: Delta Light
5. Furniture: yellow cabinet (RAL 1012)
6. Loose furniture: Rio – Very Wood
7. Special: revolving bench/table

Project team
Products used in this project
Antwerp Law Courts
next project

Antwerp Law Courts

Individual Buildings
Antwerp, Belgium - Build completed in 2005
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter