New sustainable Head Office Big Green Egg Europe

Team Paul de Vroom + Sputnik as architectural, interior and furniture design

New Head Office Big Green Egg Europe by Team Paul de Vroom + Sputnik creates its own sustainable context.

 

For the high-end office building of Big Green Egg Europe, Team Paul de Vroom + Sputnik has created an all-encompassing total design in which the architectural, interior and furniture design fit seamlessly together and reinforce each other. The building has a robust exterior and a light and attractive interior organized around the central patio. The high-quality materials and finishes underline the quality level and the appearance of the Big Green Egg brand. The building is sustainable in the broadest sense. It generates its own electrical power supply, heat and cold and it contributes green roofs to the environment. Due to its timeless design, flexible plan and application of honest materials, the building has a durable aesthetic.

 

Explanation

Big Green Egg manufactures high end Kamado's, ceramic barbecues. The office in De Lier (The Netherlands) delivers to European importers in 42 countries. The kamado is a typical product from the experience economy and it represents a certain lifestyle. Therefore, the company is foremost focused on marketing and events. To enhance the creative process, an inspiring work environment is necessary in an open setting. Besides that, a high-quality outdoor space is essential to welcome the resellers and importers and to demonstrate the "Eggs".

 

Team Paul de Vroom + Sputnik created a building with a pure main form, a natural spatial design and use of specific materials. The building consists of a dark square volume in two layers, that by its clear simplicity puts itself firmly between the nondescript warehouses in the industrial context. Around the building the facade only has some continuous, floor to ceiling high windows with slender steel frames at relevant points, the rest is massive brickwork.

 

A barbecue happens outside, therefore the outdoor area is designed in close relation with the building. A square patio is centered in the building. Its floor level is halfway the ground floor and the first floor. This allows all the representative spaces on the ground floor and the office spaces on the first floor a direct relation to the self-created outdoors. A full-grown tree marks the middle of the patio and provides comfortable lively shade from the sunlight all through the building.

 

In the interior, the design and layout of each room is tailored to the specific use. This can be a formal reception, a group brainstorming session or a private phone conversation. The different representative spaces logically follow each other, flow into each other and eventually lead to the outdoor spaces. Consistently natural, high-quality materials have been used in the interior. Examples of this are the flagstone floor that runs from the main entrance over the staircase and the lounge into the patio and the floor of travertine stone that combines the garden room, the terrace and the outdoor kitchen into one continuous space.

 

For the more confined spaces in the building, where private conversations and meetings are held, special dynamic wall furniture have been designed. In the boardroom a complete wall is covered with a felt artwork, which makes both the atmosphere and the acoustics pleasant. For small meetings, a joint lunch or the reception of large groups, a triangular table was designed by Team Paul de Vroom + Sputnik, of which six were produced. The 60 ° table unites the intimacy of a round table with the modularity of a square model.


The spatial and sustainable design of the building go hand-in-hand. The building generates its own electricity, heat and cold supply by means of sun collectors on the roof, and underground cold and heat storage. A green roof is applied with a rainwater storage system and the terrain around the building is paved with grass tiles that allow easy drainage. Where visible, like the green roof or the pavement, the technical sustainability measures enhance the building’s durable aesthetics. By its timeless design, flexible plan and application of honest materials, the building will have a long lifespan and will gain even more character while aging.


Photos: Ossip van Duivenbode

This story is available in multiple languages

Office building Big Green Egg, NL

MHB as Manufacturers

For the high-end office building of Big Green Egg Europe Team Paul de Vroom + Sputnik made a total design in which the architectural design, the interior design and the furniture designs form a whole. The high-quality steel facades of MHB underline the quality level and appearance of the Big Green Egg brand.

The building is sustainable in the broadest sense. It generates its own energy, is "gas-free" and green. Due to the timeless design, flexible layout and use of honest materials such as steel, the building also has a sustainable aesthetic.

The Big Green Egg products require an inspiring working environment where work is carried out in an open setting. A high quality outdoor space is essential. With the company's core values in mind, a design has been made with a pure main shape, natural spaciousness perfectly designed by the ultra-slim MHB SL30-ISO® profiles. (source)

This story is available in multiple languages

The Big Green Egg Europe offices

iGuzzini as Manufacturers
Big Green Egg is a synonym for Kamado barbecues, on account of their distinctive egg shape, and the company’s new headquarters in De Lier, which has been created as a meeting point aimed, not at the end customer, but at European importers. The building features an open-plan work environment where people work side by side and includes a carefully designed outdoor area that is essential for demonstrating this type of product. The architectural design is a pure volume, two-floor dark cube with alternating brick walls and glass surfaces through which indoor and outdoor spaces interact.

At the centre of the cube there is a patio, and at the centre of the patio stands a tree that offers shade in the summer. An office area and reception rooms patio lead onto the patio. Continuity between the indoor and outdoor areas is created by using the same material for the floors and the presence of a green wall inside the hall. The lighting system designed by Beersnielsen lichtontwerpers follows the spiral flow of the spaces around the garden. When the spiral turns towards the offices, the lighting is more uniform and has a slightly colder colour temperature. In the large hall and reception offices, Laser Blade XL recessed luminaires guarantee homogeneous lighting, and circular effects are created on the floor by using a warmer colour temperature than the other rooms.
Share or Add New Head Office bge to your Collections
Project Credits
MHB
Manufacturers
Manufacturers
architectural, interior and furniture design
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersMHBSL30-ISO®
ManufacturersiGuzzini
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Dee and Charles Wyly Theatre
next project

Dee and Charles Wyly Theatre

Cultural Centres, Exhibitions and Theaters
Dallas, United States - Build completed in 2009
View Project