Nippon Shinyaku-Koku

Nippon Shinyaku-Koku

Architect
REIICHI IKEDA DESIGN
Location
Kyoto, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Yoshiro Masuda
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKARIMOKU NEW STANDARD
ELEPHANT SOFA, Castor Low Table
ManufacturersFlos
Lamp, ChairMuuto
VISU Lounge Chair, Post Floor Lamp
ChairHAY
Palissade Chair
Curtainfabricscape
FunitureInter office ltd.

Product Spec Sheet
Manufacturers
ELEPHANT SOFA, Castor Low Table by KARIMOKU NEW STANDARD
Manufacturers
Lamp, Chair
VISU Lounge Chair, Post Floor Lamp by Muuto
Chair
Palissade Chair by HAY
Curtain
Funiture

Nippon Shinyaku-Koku

REIICHI IKEDA DESIGN as Architects

We designed the free address space inside the headquarters of Nippon Shinyaku, a pharmaceutical company headquartered in Kyoto Prefecture.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

It was planned for a corner of a vast site near Nishioji station, where several office buildings stand side by side.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

To commemorate the 100th anniversary of the company’s founding, the project began in late 2019. However, it had to be stopped temporarily due to the unprecedented spread of the novel coronavirus. It was finally completed in the summer of 2021.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

Given the current environmental conditions, in which buildings do not face public roads, as they did in the past, we were conscious of the need to connect the interior, as it was left, to the exterior.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

First, we increased the boundary between the inside and outside by incorporating diagonal lines ub the form of a V-shape for the glass walls, which previously ran parallel. Then, we made the boundary area between the inside and outside ambiguous by taking the floor tiles, which had originally been designed for an outside environment, and allowing them to overflow into the inside space, even biting into the V-shaped glass walls.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

What’s more, the process of repeated expansion throughout the company’s long history turned the exterior of the building a reddish-brown. This view of the site and its colors express the ongoing process in this change in color, as though it is changing the building's interior as well.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

In order to categorize the scene, we incorporated the idea of the “tsuzukiai” present in the sukiya style of building. Thus, steel frames that trace the outlines of the fusuma (Japanese paper sliding doors) are scattered along the span of the skeleton beams. As such, these walls are not just function, like ensuring privacy or sound insulation. Rather, they aim to create an open space while controlling the consciousness of lookers on to emphasize the gentle form of the individual areas.

photo_credit Yoshiro Masuda
Yoshiro Masuda

It is perfect for spending your time as you see fit.

Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add Nippon Shinyaku-Koku to your Collections
Rustic Canyon
next project

Rustic Canyon

Residential Landscape
Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2019
View Project