Nordkopf Tower

Nordkopf Tower

Architect
Schulz und Schulz
Location
Heßlinger Str. 1-5, Wolfsburg, Germany
Project Year
2017
Category
Offices
© Gustav Willeit
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade, Windows SCHÜCO
Aluminium Facade - TitanSilberKalzip
Fittings, Windows+DoorsFSB
Flooring, Carpet Desso
LampsErco
Doors, steel sheetHormann

Product Spec Sheet
Facade, Windows
by SCHÜCO
Aluminium Facade - TitanSilber
by Kalzip
Fittings, Windows+Doors
by FSB
Flooring, Carpet
by Desso
Lamps
by Erco
Doors, steel sheet
by Hormann

Nordkopf Tower

Schulz und Schulz as Architects

The new client and administration centre of Stadtwerke Wolfsburg AG and the LSW expands on the original company headquarters from 1961. The new building is located amongst the contradictory contexts of the main train station, the phaeno Science Center (by Zaha Hadid), the Volkswagen factory and the central boulevard of Kollerachse, which dates back to the city’s founding in 1938.


Until twenty years ago, the northern city centre was dominated by the draughty width of the car-friendly city. The old view from the station’s forecourt was over an oversized roundabout used to regulate traffic that made the headquarters of Stadtwerke Wolfsburg on the opposite side seem out of reach. After the automotive industry crisis of the 1990s led to a rethink in urban planning, the Wolfsburg “Nordkopf” was transformed into one of the city’s most dynamic areas. New service and cultural venues, which include the development of the Stadtwerke Wolfsburg AG building complex, have replaced the former emptiness.


The new building extends the existing company headquarters from 1961, which were in need of renovations, in a westerly direction. With the extension, the building advances into the streets of Hesslinger and Porschestrasse (Kollerachse). An inner courtyard full of greenery serves as the connecting element between old and new.


The four-storey base mimics the heights of the surrounding city block and then transports them to a 36-metre tall tower that juts out over the corner of the block, marking the north end of the downtown at its highest point. The tower points the way along the Mittellandkanal to the “Autostadt” and Volkswagen factory. The concept of a self-assured urban building block is reinforced by the distinctive radiant metal façade comprised of shingles of anodised aluminium sheets.


The customer centre on the ground floor and first floor serves as a transparent interface between the Stadtwerke Wolfsburg AG group, its clients and the city’s citizens.
The new corporate headquarters is a working and living space for more than 400 people. The entrance area is dominated by wood and natural stone surfaces.


The open, flexible and brightly designed office and client areas are geared toward sustainable, cost-effective business operations. This exceptional structural sustainability was recognized by the German Sustainable Building Council (DGNB – Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.) with its “gold” certificate.

 

The façade is made of over 55,000 anodised metal shingles, which cover both the existing and new buildings like a tailor-made dress. The “dress pattern” generates a superordinate façade grid of 34 x 34 centimetres, which allows precise references between the new and existing buildings. The shingles were entirely fabricated by hand in a sheltered workshop in Thuringia.

This story is available in multiple languages
Share or Add Nordkopf Tower to your Collections
Project team
Structural Engineer
Project Management
Building Services Engineer
TECHNOGYM VILLAGE
next project

TECHNOGYM VILLAGE

Offices, Workshops and Wellness Centres
Cesena, Italy - Build completed in 2012
View Project