Ó Office Building

Ó Office Building

Architect
Batlle i Roig arquitectes
Location
CAN BATLLÓ,Barcelona, Spain
Project Year
2019
Category
Offices
Wijkmark Photo
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows SCHÜCO
Bathrooms Roca
ManufacturersGarcia Faura
Windows Guardian Glass
woodCarintec
floorsMATIMEX

Product Spec Sheet
Windows
by SCHÜCO
Bathrooms
by Roca
Manufacturers
Windows
wood
floors
by MATIMEX

Ó Office Building

Batlle i Roig arquitectes as Architects

The Ó Office Building is located within the former industrial precinct of Can Batlló, one of the most important developing areas in Barcelona, directly related to the economic district of Hospitalet de Llobregat and main avenues such as Gran Vía and Avenida Carlos III.

 

The building's volume contains one main 12 story tower hosting offices and a high ground-floor volume hosting the main commercial activities This liberates part of the plot, offering private space for public use.

 

This space for public use configures and articulates the building's ground floor, establishing pedestrian connections between Carrilet Avenue, Gran Vía, and what will become the Can Batllópark, where the city will incorporate public facilities such as Barcelona's Audiovisual Media School or the New Central Municipal Archive.  

 

Several urbanized spaces developed on the ground floor relate the building's architecture to the city in a kind way through flower beds and vegetation. The existing relation with the urbanization project of Can Batlló is recovered through the ceramic cobbled pavement.

 

Workspaces are conceived as diaphanous, with an open plan relegating the structure only to the core and the facade's perimeter; with an homogeneous facade solution ensuring the building's thermal and energy efficiency in conversation with the surrounding industrial landscape.

 

The surroundings hosts recently renovated buildings such as the Audiovisual Media School, or buildings that will be renewed such as the city's New Central Archive. The Ó Building shares a common material language deploying mainly ceramics  in a broad range of building solutions.

 

The remaining systems in the building are conceived for maximum flexibility of future use and operating profit. The facing and cladding systems in the office space have been thoroughly studied with this in mind to produce solutions such as suspended ceilings allowing possible future divisions.

 

Industrialized building systems have been conceived in order to achieve maximum sustainability. Through the control of these solutions and materials we have been able to obtain a final LEED GOLD qualification. The material selection begins at the drafting of the project and is supervised along the whole construction process, requiring technical rigor regarding the ecological footprint of the building.

 

The envelope is made up of two different systems. A ventilated facade with large porcelain ceramic tiles and a solar protection made out of a ceramic slat trellis provide the building's iconic image. Differentiating requirements according to orientation, allowing the control of solar radiation and ensuring permeability and vision from the interior, the ceramic trellis completes a volume staggered on its upper levels providing private terraces for its users and singular gathering spaces with views connecting to the Sants district. 

 

The ceramic slat system, both links the building to its surroundings and becomes the building's main control system of its energy demands, minimizing solar radiation on southern elevations without compromising the compositional logic of the different elevations.

 

The building differentiates the main common areas of the lobby and the multiple use hall, high ceiling spaces, where both vertical and horizontal facing single out spaces clad mainly with wood and large scale porcelain ceramic tiles opposed to the exterior ceramics.

 

The ground-floor volume's roof, as well as liberated spaces at the entrances allow for landscaped areas that blend in with the former industrial precinct and the existing urban logic. Large landscaped areas are set on said roof, main relational spaces for users, creating the fifth elevation of the building directly linked to existing vegetation elements outside the building's plot.

 

The automation and energy management systems of the building as well as the implementation of BIM methodology throughout all phases of the building's life cycle including maintenance, and large bicycle parking spaces providing a wide range of mobility options for its users complete the proposal.


Material Used:

1. DISSET – facade

2. MATIMEX – floors

3. CARINTEC – wood

4. COM.LED – lighting

5. ROCA – bathrooms

6. SCHÜCO – windows

7. GUARDIAN – windows

The Iceberg
next project

The Iceberg

Apartments
Aarhus, Denmark - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter