Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
OFFICE 7: Summer house

OFFICE 7: Summer house

Architect
OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Location
Ghent, Belgium
Project Year
2007
Category
Private Houses
© Bas Princen

Extension and renovation of a single-family house in Ghent

OFFICE Kersten Geers David Van Severen as Architects

The expansion of a 19th century town house in the heart of Ghent resulted in two houses. In the irregular outdoor space alongside the existing ‘winter house’ a ‘summer house’ was marked out by a precise modular frame of steel sections, overgrown with grapevines. A narrow strip of this frame, right against the winter house, was roofed with steel grilles, which rest on six thin fins of polished steel. Enclosed by sliding panels of single glass, an intermediate climate prevails in this roofed section. In the remaining spaces between the frame and the garden wall a garden storage shed, an outdoor kitchen and space for storing firewood are to be found. By placing a number of mirrored glass doors in the corners of the perimeter, the winter house ‘disappears’ once the Summerhouse is entered.


This house offers a new interpretation for the typical outbuilding, making it into a new, independent universe, precisely by the visual experience of detaching the new house from the original house. The various layers from which the Summerhouse is constructed – the steel frame, the climbing vines, the glass doors – absorb the slow passage of the seasons.

A FLAT IN THE EIXAMPLE OF BARCELONA
next project

A FLAT IN THE EIXAMPLE OF BARCELONA

Private Houses
Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project