Office Block For Property Development Company

Office Block For Property Development Company

Architect
Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers
Location
Brussels, Belgium
Category
Offices
Marie-Françoise Plissart

Office Building For Immobiliere Sem

Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers as Architects

The original building was a traditional construction dating from the 1960s, which had become obsolete and needed far-reaching renovation in order for it to meet the users’ new requirements.


The building’s structure was stripped bare. The façade’s decorative interfenestrations were all removed in order to provide a panoramic view of the Royal Park and the whole of the south of Brussels. The old non-insulated stone-clad façade with aluminium window frames made way for a new façade in wood with abundant glass surfaces and fitted with adjustable bamboo sun-screen Venetian blinds. A curtain of fixed glass louver blades in a stainless steel frame protects the wood on floors 1 to 5 from the rain, and is supplemented by a continuous glazed canopy on the sixth storey. On the ground floor, as well as at the corner of the two front elevations and at the party walls, the protection afforded by the louver-blade curtain is broken and the façade is clad in stainless steel.


Contrary to the pre-works situation, it is now the very structure of the building that provides the directing line of the façade, in the form of a large wooden grid. The frames of the door-windows, also in wood, are set back – an arrangement that visually detaches the grid from the structure and creates small balconies that can be accessed from inside and are protected from the wind and rain by the glass louver-blades.


The sun-screen blinds, fitted on the outside but protected from the wind and rain, remove any risk of overheating due to solar radiation. They also mean that the incidence of natural light can be adjusted efficiently, whilst nonetheless avoiding blinding light.


The fitting out of the interior is also characterised by the abundant use of wood. The bamboo of the exterior blinds is also used in the superstructure floor covering of all the floors, and in all the interior wood finishings. The interior stairwell, of a triangular arrangement with rounded corners, is kept in its original state with its terrazzo facing.


Parking places, of which there were none in the old building, have been created in the rear courtyard on the ground floor, and in the buildings’ basements. The former are accessed via a carriage entrance, and the latter via the building next door, which belongs to the same owner.

Frieze Art Fair 2017
next project

Frieze Art Fair 2017

Exhibitions
London, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project