Office Renovation with”Passage“

Office Renovation with”Passage“

Architect
NI&Co. Architects
Location
Nagoya, Aichi Prefecture, Japan
Project Year
2018
Category
Offices
Hiroshi Tanigawa

Office Renovation with”Passage“

NI&Co. Architects as Architects

The smallest unit constituting “society”

This is a renovation project of an office presided over by the two co-owners. This space, where two people share their time, is said to be the smallest spatial unit in society. Since it required two personalities and desires in one space, we created a unit space filled with many possibilities. The office is a small area of 28 square meters, but it is finely segmented, creating a number of spaces. Since that is the case, while having our personalities in the same place, we aim at the state related to separation. We expanded the small place and the whole, and made the appropriate balance.


Interruption by another person

Along with the dismantling of the existing space, there were many findings. The facility shaft on the upper floor passes through our office on the first floor horizontally and vertically. Parts that require periodic meter readings and inspections, such as the water meters and sewage basins in the entire building, are located on the first floor. This originates from what was initially established by the original construction, but the first floor tenant must undertake the share spaces of the entire building. So, we thought to actively undertake such [distortion] that gradually accumulated in the past 40 years. The office space is set as the core in the center, and the concurrent space becomes a place where others are able to interrupt. Acceptable things are kept as much as possible, and unacceptable [distortion] arising from environmental, historical and structural aspects is undertaken by surplus space other than core. As a shared water meter and a sewage basin remain, we defined this surplus space as a “passage”, which is in a very private area.


A way to mediate between private and public

In Japan, “street” complemented the place of peoples’ daily activities. It can also be said that “street” has played the role of the “square” in foreign countries. In this project, we set five openings in the facade which is additional space facing the outside. It is a minimal opening that spontaneously produces the flow of goods and events without creating one specific opening. This moderately continuous “passage” has certain uses (Kitchen, Gallery, Meeting Space, Library etc.), but through this opening there is a possibility of changing to different purposes. By treating the division and linkage equivalently, we aimed at a space that gradually mediates private and public.

Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
Tankless toilet ’SATIS'LIXIL
LightingFUTAGAMI
Compact kitchen ‘rettangoro'Sanwa Company
Product Spec Sheet
Tankless toilet ’SATIS'
by LIXIL
Lighting
Compact kitchen ‘rettangoro'
Reception Pavilion
next project

Reception Pavilion

Offices
Montrouge, France - Build completed in 2015
View Project