Old North Apartment

Old North Apartment

Architect
MGA | Meirav Galan Architect
Location
Tel Aviv, Israel | View Map
Project Year
2015
Category
Apartments
Yuval Hai

Old North Apartment

MGA | Meirav Galan Architect as Architects

Tel Aviv has these apartments, designed back in the 30's of the previous century – small, yet with high ceilings, squeezed in an urban block with only two facades, but with a great inner yard, big and private, almost secret. These apartments were originally built to accommodate the working class pioneers and arefilled with a sense of Ideology.


The 80 m2 apartment, designed by Meirav Galan, is located in one of these special old northern Tel-Avivian blocks and was reconfigured to accommodate its new tenants - a couple with two young kids and a dog.


The main goal was creating a naturally light space that contains the many functions and answer the requests of a young family in the 21st century, while bringing back the modest feeling of its original built era.


The idea was to create a place in which you could view almost every space from any point without creating a loft. To accomplish that, the design began with two parallel lines stretched along the apartment - In front of each closed and intimate space an open space was designed.What define these parallel lines, besides wall partitions, are the kitchen cabinets and the very much dominant full height library that also acts as a volume that makes the kids rooms' doors magically disappear into.


A crucialdecision was reopening the original balcony (closed back in the 90’s by its previous tenants). One could call it an area reduction, while in fact it was without doubt what enlarged its living area feeling by filling it with natural light and bringing the amazing inner yard inside the apartment.


The design is characterized in clean, clear and minimalistic layout, materials, colors, textures and lightings. The floor tiles chosen for the renovated apartment were the good old international style terrazzo tiles, typical for the housing projects built in the old north ofTel Aviv during the 30’s. The white walls and touch of wood completed them.


In this peaceful background, a very yellow kitchen and a very sculptural pendant lighting stand out. The design may be calm, neutral and almost monochromatic, but the “noises” of life with kids fill it naturally with many colors. 


Material Used:

1. Normann Copenhagen - “Norm 69” (Pendent Lighting)- in the dining area

2. Muuto-“E27” (Pendent Lighting) - in the living room, entrance hall and master bedroom

3. Muuto - “Unfold” (Pendent Lighting) - in the kitchen

4. Caeserstone - Kitchen Surface

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More