OLIVOS HOUSE

OLIVOS HOUSE

Architect
TATÚ Arquitectura
Location
Montevideo Montevideo Department, Uruguay | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Marcos Guiponi

OLIVOS HOUSE

TATÚ Arquitectura as Architects

The client is a young couple with two small children, the order: their first house built, own, made to measure and for life. They wanted a house of "unique space" integrated and flexible on the ground floor. A large kitchen, a living room with double height, a wild space that at times could operate as a desk, be daily or projection of the living room to expand your area in special events. An interior patio and an isolated battery of services. Upstairs the private rooms highlighting the main room above the rest, with en suite bathroom, dressing room and own terrace.


Spatiality:

To the client's premises we decided to add some adjustments that would enhance spatial sequences capable of stimulating the uses by manipulating the flexibility of interior expansion-segmentation without difficulties and moving away the result of a too geometrical functional schematism. The first incorporated the exterior - interior transition through the contained space by the projection of the volumes of the second level, generating two eaves of reception - extension of the interior space to areas sheltered from the sun and rain, a covered entrance to interact with the street, pergola and barbecue to interact with the patio and pool on the background. Semi-interior areas that considerably amplify the area of ​​use of the house.


Once inside the circulations revolve around the inner courtyard and the staircase, which opposes the main entrance of the house with its back, to connect the upper floor with the living-dining room directly and thus dilute the perception of "passage space" " At the same time, the superposition of the windows that accompany the entrance ensure the full thickness of the ground floor and its operation to the later limit of the property.


The second corresponds to the double main height located above the living room, to which the kitchen and the living room are linked by means of sliding enclosures capable of isolating and unfolding the social spaces to generate the intended flexibility. The upper floor is incorporated into the system through an interior balcony that ends its circulation on a small entrance hall to the main room.


Material:

In the selection of the palette of materials, it was prioritized to promote a language of expressive and robust character from the textures and own colors, which generated coherence between the different surfaces worked. In this way, the exposed concrete was used as a common factor of the whole proposal, varying between polishing with a helicopter, hand-polished concrete and different arrangements of exposed concrete planked. The outer shell is composed of a double brick wall, which only unveils its composition in a portion of the main double height where it was decided to maintain the texture of the bearing brick in plain view without being plastered. Surfaces of white marble, wood and brick complete the final composition.

Read story in PortuguêsEspañolItaliano and Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More