Opplyst

Opplyst

Location
Oslo, Norway | View Map
Project Year
2020
Category
Exhibitions
Gareth Gardner

‘Opplyst’ opens at The National Library of Norway

Nissen Richards Studio as Exhibition and graphic designers

Opplyst, a new permanent exhibition designed by Nissen Richards Studio, has opened at The National Library of Norway (Norway’s Nasjonalbiblioteket). All branding and graphics within the exhibition are also by the London-based studio, for whom this is a second project for the same client. The first, a temporary exhibition on Norwegian book history, came to a close in January. 

 

Opplyst, meaning ‘Enlightened’, refers to the new exhibition’s central concept: the display of thirty highly-significant objects from the country’s history – fragments that helped shape the nation. The objects are now on display together for the first time in the Library’s central Oslo premises, with every surface and aspect bespoke-designed by Nissen Richards Studio to create this dramatic and intense immersion into Norway’s fascinating history. 

 

‘Our initial concept was for the chosen objects to be floating, with the showcases rendered almost invisible. Whilst light and darkness were metaphors for the exhibition, including the concept of knowledge arising like light out of the darkness, they also became structuring devices’ Pippa Nissen, Director of Nissen Richards Studio explained, adding that ‘we also set out to make something of lasting quality, with a materiality that spoke clearly of the ideas surrounding the project. We want visitors to step over the threshold and discover a magical new space.’

 

A second source of design inspiration came from the location of the Library’s full object collection. This archive, effectively a catalogue of Norwegian culture, is stored in the belly of a mountain in the country and accessed via a fully-mechanised system, whereby a robot brings objects out on demand. 

 

‘Discovering more about this fascinating archive further directed our design thinking’, Pippa Nissen added. ‘The back wall of the new space is effectively an abstracted version of the drawers that hold the full set of historical objects, designed with timber blocks to form a surface of varying 3D depth. We liked the idea of creating a room that gradually shifts over time – a darkness that the objects sit within that is an ‘active darkness’, full of content and textures.’

 

The objects selected for Opplyst tell of great breakthroughs, creative masterpieces and crucial events that shaped the country’s capacity for expression and sense of nationhood. They range from a 12th-century psalter and Magnus Lagabotes Landslov, the Norwegian equivalent of the Magna Carta, to an early example of a chain letter, known as a ‘letter from heaven’, a Grieg piano concerto and a letter from the South Pole by explorer Roald Amundsen, along with censored fragments from one of the earliest Norwegian silent movies made in Norway.

 

Reminders of darker moments in the country’s history are included too, including a photo negative documenting the deportation of Norwegian Jews to Auschwitz in 1942. The library did all its own object-sourcing from its vast archive, with Nissen Richards Studio involved in the final consultation stages of the process, as well as in locating of the objects within the space.

 

‘Unusually, the client wanted all the objects to be of equal standing and without hierarchy or chronology. The pacing of the room therefore was all about visitors finding their own paths through’ Pippa Nissen explained. ‘This also ensured flexibility for the longer-term. Adjacencies were considered at length, with some objects offering maximum contrast for added drama and interest, whilst others form subtle pairings. Discovering connective threads is therefore entirely dependent on the mindset and path of the individual visitor.’

Project Credits
Exhibition and graphic designers
Contractors
Designers
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersDisplayways
Product Spec Sheet
Manufacturers
Xixi Wetland Estate
next project

Xixi Wetland Estate

Residential Landscape and Housing
Hangzhou, Zhejiang, China - Build completed in 2015
View Project