Pantheon House

Pantheon House

Architect
Labics
Location
Via Ennio Quirino Visconti, 11 - 00193 Roma, Italy | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Alessandra Chemollo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsSecco Sistemi SPA
Sistema OS2
Interior furnitureBarth Innenausbau KG
Interior furnitureBoffi s.p.a.
StaircaseCarrara Marble
Facade claddingLABORATORIO MORSELETTO
Switch platesMELJAC

Product Spec Sheet
Windows
Sistema OS2 by Secco Sistemi SPA
Interior furniture
Interior furniture
Staircase
Facade cladding
Switch plates
by MELJAC

Pantheon House

Labics as Architects

The intervention consists in the renovation of a family house located in a XVII century building just in front of the Pantheon.

photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo

The main design strategy is based on contemporary interpretation of the main features of the site in term of geometry, space and typological condition. The first choice has been then to propose again, on both levels, the original space structure which is characterized by a sequence of rooms, one into another, without a distribution hierarchy or differences between open and close, private and public. A house which is open, transparent, shared and which space can be grasped in just one gaze. Coherently the threshold between a room and another one is reinforced by a marble or brass portal – marble on the 3rd floor, brass on the 4th floor - a typical solution designed in a minimal and essential language.

photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo

Together with this strategy, which drove the main spatial choice, the project presented infact another important challenge: the attempt of bridging the roman with the japanese tradition, beloved by the client after a long stay in Tokyo.  This is why together with a very careful use of refined and precious material, from the roman tradition – marble, brass, marmorino – the project favours a light, abstract and dry approach.

photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo

And this is also why all the cupboards and wardrobes, which are an essential part of the project, are defined and designed by a geometrical frame which follows all the specific need, very similar to the frame of the japanese shoji. Also the staircase, which connect the two floors originally separated and now organized by day and night, follows the same light strategy: suspended in the void it is hang on the upper slab only through a geometrial frame in squared solid brass profile. 

photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo
photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo
photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo
photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo
photo_credit Alessandra Chemollo
Alessandra Chemollo

Material Used :
1. Facade cladding: Marmorino, Laboratorio Morseletto

2. Flooring: 
Pastellone ( ground floor), Laboratorio Morseletto
Parquet (first floor), The Wood Alchemist

3. Doors: 
Golden Brass & Glass (ground floor)
Burnished brass & Glass (first floor)

4. Windows: Sistema OS2, Secco Sistemi
5. Interior lighting: Viabizzuno

6. Interior furniture:  
Barth Innenausbau (all)
Boffi (kitchen)

7. Staircase:
Carraramarble, Laboratorio Morseletto
Brass, Barth Innenausbau

8. Switch plates: Meljac

This story is available in multiple languages
Share or Add Pantheon House to your Collections
Project Credits
Bridgehouse
next project

Bridgehouse

Private Houses
Saugatuck, MI, USA - Build completed in 2020
View Project