Patio house

Patio house

Architect
LINE STUDIO
Location
Ukraine
Category
Private Houses

Patio house

LINE STUDIO as Architects

PATIO HOUSE is a one-storey residence with a roundabout gallery, patio, and terrace for areas with a warm and dry climate.


The house has been designed for a middle-aged couple, who lives separately from adult children. A spacious flat plot and surrounding plain terrain led us to try to naturally blend the house with the landscape, accentuating the flatness and the plainness - "not upwards, but in breadth". Form invention principle is "volume in volume". The internal rectangular volume of the house space is embraced with the external volume of the outward frame, as a result the covered gallery has been formed in the perimeter of the house. The difference between volumes is emphasized by finishing materials: the internal volume with bright, warm wood and the external one with monumental, white concrete. The planar character of the house shape is accentuated by the adjoining terrace and the operated roof with lawn and seating area.


Planning of the house provides the organization of the space around the patio. The group of private premises is situated in the western part of the house, and the public living room and kitchen-dining room are located in the east part. The internal space of the house is embraced by the gallery, which is partially converted into the terrace. Sliding window systems in the living room and kitchen-dining room make it possible to join these premises with the surrounding gallery and terrace, as well as with the patio from the inside. Access to every room except the bathroom and toilet is possible both from inside and outside of the house. Stairs in the patio provide connection with the roof. The gallery limits the access of direct sunlight into the house. Whereas, required insolation of the living room and kitchen-dining area is additionally provided through the patio.


PATIO HOUSE interior is based on the continuation of usage of the exterior materials and colours inside the house. However, the differentiation of the interior decoration materials is not based on the difference in volumes, but on the distinction of planes: vertical fencing surfaces are in warm, bright wood, whereas the horizontal floor and ceiling are in the range of white. Patio is the composition centre of the public part of the house.


Constructive scheme of the building is performed by the solid reinforced concrete frame on the shallow foundation. The wall filling is done in hollow ceramic blocks.


Technical and economic characteristics:


Building footprint – 264,00 m2 Total floor area – 118,20 m2 Living area – 75,70 m2 Gallery and terrace area – 200,80 m2 Number of floors - 1 Height – 3,6 m Building volume – 950,40 m3

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More