Pirol - Office

Pirol - Office

Architect
COORDINATION
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Stefan Höderath
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lounge ChairsMoroso
Task lightsOnok Lighting
Switch and socketsGira
Gira S-Color
Door furnitureHEWI
System 111
Shelving systemAczent Lagertechnik
UNISTA
Task chairsVitra.
Physix Conference

Product Spec Sheet
Lounge Chairs
Task lights
Switch and sockets
Gira S-Color by Gira
Door furniture
System 111 by HEWI
Shelving system
Task chairs
Physix Conference by Vitra.

Pirol - Office

COORDINATION as Architects

Located in a former central-Berlin furniture warehouse from the 1970s, COORDINATION designed their own office as a creative communication space without fear of colour. The design principle was to structure the space in a way that facilitates teamwork and creates a variety of equal workspaces.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

Aesthetically, the interior references the history of the space as a warehouse: industrial shelving and storage boxes structure the room. Visible traces of previous use have been exposed and preserved. Storage bay numberings, glue marks and sealed pipes deliberately remain visible for the most part.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

The overall aesthetic is based on openness and the positive effect of polar duality: Flat red tones from the existing architecture (ribbon windows) contrast with turquoise shelving structures. Hanging, climbing plants play with the clear edges of the space. Visible pipes float over quiet table surfaces and light white curtains make the raw grey concrete appear softer.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

The centrally positioned, spacious linoleum desks encourage the focused communication required for project work. The desks are surrounded by material archives, break-out areas and libraries. Special workplaces such as PR / office management / MDs and a separate conference room for meetings, telephone and video conferences extend from the central area. The controlled transparency achieved in this way simplifies the transfer of information, support and teamwork. The open zones manifest the low hierarchy between the different areas of work.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

The volume and geometry of the walls and ceilings remain minimal. Derived from the immanent logic of the space, these emphasise the existing structure of the architecture. All door handles and outlet and switch covers were selected to match the age of the building.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

The pipes under the ceiling (sprinkler, heating, waste water, electrical) remain exposed in order to maintain the height of the room and to make the inner workings of the building visible. Lacquered to match the different coloured areas of the space, they align themselves visually.

photo_credit Stefan Höderath
Stefan Höderath

The honest handling of the existing substance without any cosmetic concealing or fear of colour preserves the unmistakable character of the place and manifests the sustainable philosophy of the Berlin design office, which has been operating since 2004. COORDINATION has created a future- proof, unique office with free circulation and flexible infrastructure. The 250 square meter one-room office with its short communication routes is designed for up to 16 people.

Caption

Material Used:
1. Task lights: Onok Lighting, Line R
2. Accent Lighting: COORDINATION, Polygon Crash
3. Task chairs: Vitra, Physix
4. Stools: COORDINATION, Thread
5. Lounge Chairs: Moroso, take a line for a walk
6. Sideboard: USM Haller
7. Shelving system: Aczent Lagertechnik
8. Grey boxes: Ringoplast, Unista
9. Door furniture: HEWI, System 111
10. Switch and sockets: Gira, S-Color
11. Curtain tracks: Silent Gliss

This story is available in multiple languages
Share or Add Pirol - Office to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Leliegracht House
next project

Leliegracht House

Private Houses
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2016
View Project