Plastic Number house extension

Plastic Number house extension

Architect
JagerJanssen architecten BNA
Location
Hem, Netherlands | View Map
Project Year
2006
Category
Housing
Stories By
Architectenweb Magazine

JagerJanssen architecten BNA
Rogier Janssen

Childhood Home

Architectenweb Magazine as Media

After they graduated from the TU Delft, Jager Janssen architects got the chance to modernise a dwelling. The dwelling, strongly partitioned, dates back to the sixties and was used as a rectory. Neglecting a backyard is common to that era.


The opportunity to improve both shortcomings arose. Existing openings in the façade were extended down to ground level in order to give access to the garden. Subsequently, a second volume was carefully determined and joined to the house.


On the garden side, the new building volume is fully transparent and offers an optimal connection to the outdoor space. The resulting light conservatory connecting to the corridor provides facilities within the former outer façade of the original dwelling. This element is nearly completely stripped. Bathroom and kitchen facilities are located in three volumes. The iconic blocks distinguish themselves through a covering of loam stucco and determine the interior organisation of the renovated dwelling.

Plastic Number house extension

JagerJanssen architecten BNA as architect

The nature of the assignment
Constituents Jaap and Ineke wished to modernise their 60’s dwelling. The existent plan was divided in several small compartments and the relation with the exquisite backyard was far from optimised. The challenge was to improve the spatial experience and involve the garden with the living space as much as possible. Program of requirements
The house was outdated. Having several shortcomings, it had to be modernised entirely. We aimed for a sturdy, robust and minimal look, using natural materials. To tackle the fragmented nature of the ground floor, Jaap and Ineke wished to open up the space, in order to create a more spatial experience. In addition, a firm link between living space and the garden was to be established. A new kitchen and bathroom, a fireplace and sufficient cupboard space had to be integrated in the new plan. Modus operandi
To harbour all the new functions, making an extension was the obvious choice. The extension is designed using the plastic number.
This system consists of a number of associated sequences, enabling several magnitudes to be related to each other. Starting point for the base sequence is the smallest size of the spaces, the floor height [2600 mm]. The smaller and larger measurements can be derived from this number. The extension and transition to the existing dwelling are proportioned according to the base sequence. The interior is designed according to a sequence of a smaller magnitude. Hence, a ultimate coherent body is created.

Featured Projects
Latest Products
News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More