PLAYHOUSE

PLAYHOUSE

Architect
Street Monkey Architects

Bjerking
Location
Värmdö, Sweden
Project Year
2013
Category
Private Houses
Robin Hayes Photography

PLAYHOUSE

Street Monkey Architects as Architects

This debut project for SMA is on aforested sloping site on an island suburb just outside of Stockholm. The client’s wish was to create a habitat for social and outdoor living, with enough space for the fluctuating number of children required in many Swedish households today.


The challengesfrom the client were: 1. Create enough space to accommodate the program while remaining generous to the natural beauty of the site. 2. Make it energy efficientand 3. Build it with prefabricated modules.


The solution was a simple L floor plan and a cantilevered second floor. The L floor plan creates three distinct outdoor areas for socializing: a morning garden, a roof terrace and a sunset deck for dining. The second floor cantilever stretches out to make place for the master bedroom while maintaining a volume that still sits light in the landscape.


Thick, well-insulated walls, an air-tight building envelope and solar power reduce the energy demand of the house significantly compared to conventional Swedish construction and the façade materials are rustic and industrial like a piece of old farm equipment. The result was 6 prefabricated modules placed on site in two days and a very happy family of 5.

Share or Add PLAYHOUSE to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Steel fabricationElmot
VentilationExengo
Product Spec Sheet
Steel fabrication
by Elmot
Ventilation
by Exengo
Medical Practice
next project

Medical Practice

Offices and Hospitals
Thessaloniki, Greece - Build completed in 2015
View Project