Port Melbourne Football Club

Port Melbourne Football Club

Architect
k20 Architecture
Location
Australia
Project Year
2015
Category
Sports Centres
Peter Bennetts

Port Melbourne Football Club

k20 Architecture as Architects

Completed in 2015, Port Melbourne Football Club Sporting and Community Facility, Victoria, Australia is a single storey building designed to provide new headquarters for the 129-year-old Port Melbourne Football Club.


The facility was recently awarded winner of the 2015 National Timber Design Awards Sustainability category. The building was commissioned by the local City of Port Phillip council to provide a multipurpose space accessible to all. The project was jointly funded by the Australian Football League (AFL), AFL Victoria, Sports & Recreation Victoria and the City of Port Phillip. The facility was delivered within a tightly controlled fixed budget. The program includes a 200-person capacity function room, administration offices and stores, meeting and conference rooms and a commercial kitchen and bar.


Embedded in the hillside, the form of the building echoes the raw industrial context of the vernacular seen in the local context of Port Melbourne. This is also reflected in the materiality as the exterior is made up of a minimal palette of concrete, glass, wood and steel.


The ‘V’ form that appears on the East and South elevations was adopted as a subtle reference to the buildings purpose as home to VFL and its form was used to enable the building to lift and rise to secure view lines through the building to connect people with the game. The building provides universal access and a new street presence to the sporting precinct via an accessible timber cladded pathway that zigzags its way through the camber of the hillside and connects to the pavilion entry.


The rear part of the pavilion reflects the industrious nature of its interior program - amenities, kitchen, stores and cool rooms. The front part of the pavilion is clad in Stringy Bark and shaped around the internal program of social spaces. What appears at entry to be a flat shed like form opens up to give 180 degree vista of the North Port Oval with floor to ceiling Low-E openable glass windows to ensure unobstructed views to the on-field activities from the comfort of the inside. Timber is used throughout the structure and the cladding systems are designed to provide cost effective outcomes using standard off the shelf locally sourced materials and components.


The project was in turn designed to enable local labour to skilfully assemble and construct the building relying equally on locally available technology. The lighting layout and carpet design are fractal-like expressions of paths that travel through the building from various entry points and echo the paths a player might travel across the playing field during a game of football.


ESD Features:


The building includes low energy light fittings, sustainable plywood linings and extensive use of plywood in place of plasterboard, with the use of plasterboard limited to the administration offices. Further ESD initiatives included incorporating underground rain water tanks for toilet cisterns and landscape irrigation, solar hot water units, exhaust systems with makeup air, low energy and high performing mechanical supply air conditioning systems. The building is also highly insulated, exceeding minimum standards and includes double-glazed thermally broken glazing systems.


The design solution around this high efficiency rate included the use of an open trussed ceiling, open ceiling grid system incorporating customised lighting using off the shelf items, perforated metal feature panels that double as acoustic treatments and material selection preferences locally made by off the shelf building materials. Sustainably sourced material selections included modular carpet tiles with 90% post-consumer content backing, certified by CRI


Green Label Plus. Engineered timber flooring with low maintenance and low VOC coating suited to chemical free cleaners were also adopted. The project was designed around the retention of all healthy trees and those trees which were assessed as unhealthy by Council’s Arborist where removed to make way for the building. Each tree in turn was replaced with 7 new trees that were planted across the site. Contaminated soil on the site was re-used and re-blended to clean fill status. The soil was relocated to other parts of the site thereby diverting landfill impacts whilst reducing the associated costs of relocating soil as contaminated soil. The project achieved an exemplar rating using the Sustainable Tools for Environmental Performance Strategy (STEPS) scorecard.

Project team
Cité du Vin
next project

Cité du Vin

Shops, Restaurants and Museums
Bordeaux, France - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter