Praia do Estoril

Praia do Estoril

Architect
José Adriao Architects
Location
Cape Verde | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Nuno Almendra

Praia do Estoril

José Adriao Architects as Architects

The detached houses at Praia do Estoril are located in a privileged area in Sal-Rei, Boavista Island, Cape Verde. The location is excellent due to the great proximity to the city centre – within a few minutes walking distance –and the direct access to the magnificent beach and the dunes of Praia do Estoril.


The residential project consists of 18 detached houses, creating a small residential area located in the middle of an alley connecting the houses directly to the seafront promenade of Sal Rei and to the beach.


The units have two or three bedrooms and a courtyard. The walls surrounding the courtyards provide a private an intimate atmosphere, as well as a protection from the wind and the sand from the beach.


Each unit has two floors. The common areas are located on the ground floor, with a spacious kitchen and living room area. The living rooms, depending on the type of house, open directly to one or two porches that create a relation between the interior of the house and the outside area. The window’s framework and its deep opening allow an almost complete connection with the exterior, reinforcing this relation. The porch along the house is an exterior lounge area with shade, protecting the interior of the house from the direct sunlight and the occasional rain.


In the upper floor, is the private area of the house, with the bedrooms and the two bathrooms. The bedrooms and the bathrooms open to a balcony, protected from direct sunlight, creating a relation with the surroundings and the sea.


The house’s main yard has a garden area with local plants, that are easy to maintain, and a swimming pool.


The finishing of the houses is simple and informal. The paving is made of screed concrete, the walls and the ceilings are plastered and painted in white and the aluminium frameworks are lacquered in matt white. The concept of the house was designed to reflect the casual and relaxed living of a beach house.

 

Material Used :

1. Navarra - Window frame
2. Sanitana – Toilet - Munique
3. Sanitana – Bidé - Munique

Read story in Português

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Window frameGrupo Navarra
Toilet - Munique, Bidé - MuniqueSanitana
Product Spec Sheet
Window frame
Toilet - Munique, Bidé - Munique
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More