Borges Carneiro

Borges Carneiro

Architect
José Adriao Architects
Location
Rua Borges Carneiro, Lapa, Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
Nuno Almendra
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall appliquészangra
Towel drying radiatorFoursteel
WashbasinIKEA
Switches and socketsBerker
Hob, oven, dishwasher, washing machineBosch
Toilets and washbasin sanitary facilitiesCifial

Product Spec Sheet
Towel drying radiator
Washbasin
by IKEA
Switches and sockets
by Berker
Hob, oven, dishwasher, washing machine
by Bosch
Toilets and washbasin sanitary facilities
by Cifial

Borges Carneiro

José Adriao Architects as Architects

The project’s main goal was to connect the two autonomous apartments on the top floor of a building in the Lapa district of Lisbon. The building - comprising a basement, 3 floors and an attic with a single fraction per floor - was built in the last decade of the 19th century.

The main floor’s original layout, like most of them at that time in Lisbon, still has a continuous row of rooms that allows for different functions. The kitchen and the only bathroom in the apartment were located at the back of the building. All the areas were served by an extensive corridor that allowed for a transversal connection between the front and the back of the apartment.

In order to adapt the flat to new uses, various spaces needed to be redistributed so as to significantly improve the apartment’s spatial and habitable conditions. As an operating principle, it was decided to keep the original apartment’s character by maintaining the continuous row of rooms and assigning them the distributional function. In this way, the existing corridor became an internal stairway leading up to the attic to connect the two floors.

In the spatial reorganisation of the house, the main alteration resulted in the introduction of four bathrooms distributed between the two floors and the relocation of the kitchen. The kitchen remained one of the most exceptional spaces of the apartment where the original pre-existing tiles were restored and reapplied to the walls and ceiling. All the social areas were opened and permeable between each other, thus allowing the apartment to benefit from natural ventilation via the two opposite façades, to the north and to the south.

The complete remodeling of the attic was necessary in order to make it livable and structurally stable. Reinforcements were required to the floor structure and vertical props were removed making the space more functional.

For most of the restructuring, the original materials and finishes which characterised this apartment and its construction type were renovated, such as with the original timber flooring, walls and internal wooden doors and shutters.

 

Material Used:
1. Bosch - hob, oven, dishwasher, washing machine
2. Zangra - wall appliqués
3. Cifial - toilets and washbasin sanitary facilities
4. W 2007 - metals, kitchen faucets and sanitary installations
5. Sanitana - bathtub, siphon
6. Schluter - shower channel cover
7. Foursteel - towel drying radiator
8. Ikea - washbasin
9. Smeg - fridge and freezer
10. Berker - switches and sockets
11. Westinghouse - fans

Read story in PortuguêsDeutschEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More