Project BK
© Annick Vernimmen

Project BK

JUMA architects as Architects

For the internal conversion of a farm in rural Afsnee, JUMA sought to strike a balance between the authentic elements of the house and a newly designed contemporary interior.  In the old situation, the large open spaces were last used as offices. JUMA transformed them into a logical sequence of warmly furnished living areas.  The original entrance, for instance, was moved, and those entering the farm now enter near the central staircase that connects the ground floor with the first floor. To preserve the spaciousness of the room, black-stained vertical wooden slats were placed behind a natural stone drawer unit, designed to portion off the space between entrance and office. The raised dark polished concrete floor that extends to the office reinforces this division.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

This is also the only space in which the ceiling beams were preserved in their natural state. Together with the oak veneer of the fronts of the cloakroom cabinets and the office cabinet, these create a warm welcoming atmosphere.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

From the polished concrete floor, three natural stone steps lead to an intermediate platform that connects with the guest lavatory or the wooden staircase leading to the bedrooms. In the guest lavatory, an existing bluestone sink was preserved and placed on a black stained column.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The second staircase in the back of the building has been demolished to optimize the kitchen space.  This is also the only room on the ground floor that overlooks the green, south-facing garden. JUMA's design of an L-shaped sofa in the corner of the room creates a breakfast corner that bathes in sunlight; a very pleasant space to be in.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The white curtains that run along the full width of the window section filter the sunlight on sunny days.  By enlarging this space, it became possible to design a kitchen with a cooking island. A striking detail is the niche on the back of the island in which (cook)books can be displayed. The kitchen cabinet wall is characterized by two contrasting color tones in the top and bottom cabinets.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

In the adjacent dining area, the darker color of the kitchen wall reappears in the low dresser closets while the lighter tone is used in the wallboards. This reverse effect creates a playful character. Along with this play of colors, the Schottlander lamp with its long arm above the dining table is a true eye catcher in this room.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The floor houses the bedrooms and two bathrooms.  The children's bathroom, with its combination of white pebble floor and soft materials bathing in an abundance of light, exudes a true feeling of wellbeing. In contrast, the smaller parents' bathroom in light gray Mortex has a more private atmosphere.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

For the residents, this home – characterized by the sober color palette, the warm wooden accents and occasional black details in the lighting fixtures and faucets – is a place in which they can truly unwind.

 

Material Used:
1. Flooring: Natural stone
2. Interior lighting: Schottlander Applique, Orbit Pic look out 
3. Interior furniture: Maatstaf (custom-made furniture designed by JUMA), Flexform (bed)

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior furnitureFlexform
Product Spec Sheet
Interior furniture
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More