Project X
Christian Richters
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersROCKWOOL International A/S
SanitarywareDuravit
ManufacturersDow Corning
ManufacturersHertalan
ManufacturersSAINT-GOBAIN RIGIPS
ManufacturersSwisspearl Group

Product Spec Sheet
Manufacturers
Sanitaryware
by Duravit
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Project X

Rene van Zuuk Architekten B.V. as Architects

Behind the somewhat mysterious name ‘Project X’, hides the design of René van Zuuk and his family’s own residence. The villa with a small office space is located right next to the architect’s former residence Psyche in Almere’s The Fantasy district, an area for experimental housing. Because the old house serves as his architect’s office since 2004, it occurred that the two plots could be consolidated into one garden. The garden area is optimized by leaving only the width of a parking space between Project X and its neighbouring house.


From an urban point of view three major considerations were important: the box-shaped appearance of all the Fantasy dwellings, the fixed building line and the pattern of alternating building heights. Placing the lower storey half below ground level resulted in House X being lower than the adjacent dwellings, thus fitting in the height sequence. The distance from the living room to the water is reduced to half a metre, creating a sense of living along the waterfront despite the rather modest size of the canal. This feeling is being intensified by the large expanse of glass in the living room offering a panoramic view on the canal.


Only the exceptionally high entrance door infringes the closed appearance of the box-shaped upper storey enclosing the bedrooms. Its façade is cladded with large thin cement tiles with a continuing branch-like pattern of grooves softening and reviving the rigid box shape. The scanting daylight entering the bedrooms comes through rooflights and a few subtle ‘eyelets’ in the façade. Because of the small dimensions of the façade openings the main volume remains intact. The upper volume is separated from the lower storey by means of a glass strip. On the garden side the strip is storey high.


The basic design is largely defined by the latitude enabled by the Dutch Building Decree. The maximum volume allowed on the particular location is 500 m³, while the residence plus office required 750 m³. Nowadays the Building Decree creates the opportunity to build up to 2.5 metres outside an external wall, without submitting a planning application under the condition that it does not border a public street or public park. Therefore the building part perpendicular to the street is maximized in length to create as much extra building volume as possible. According to another provision in the Decree the extension can only start one meter from the front façade. To provide the ground-floor level with a uniform width, the upper floor protrudes one meter in the direction of the street. For the office section the rule that allows an annexe up to thirty square metres without a planning permission is utilized. This extra part is constructed as a basement to make it secondary to the living area, despite its street side location. To emphasize its commercial and subordinate character the exterior concrete surface is left exposed. Inventive interpretation of these loopholes in the legislation has resulted not just in the space required, but also in unprecedented restrained and rich architecture.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character
14 Jun 2024 News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character

31/44 Architects designed “Six Columns” as a home for studio co-founder Will Burges. Sit... More

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
13 Jun 2024 News
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, conve... More

Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw
12 Jun 2024 News
Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw

In the heart of Warsaw, where history intertwines with contemporary urban life, the Brewhouse Apartm... More

25 best architecture firms in Iran
12 Jun 2024 News
25 best architecture firms in Iran

Iran is an arid and rugged country in Southwest Asia, home to a rich and diverse culture spanning mi... More

Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan
11 Jun 2024 News
Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan

Pelli Clarke & Partners has completed the Salesforce Tower Chicago, a LEED Gold-certified office... More

Official opening of the Serpentine Pavilion 2024
11 Jun 2024 News
Serpentine Pavilion 2024 officially opens

The new Serpentine Pavilion was officially opened on June 7 in London. This 23rd edition of the annu... More

Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site
10 Jun 2024 News
Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site

Istanbul-based Teğet Architecture has designed a visitor center for Çatalhöyük, a h... More

Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression
9 Jun 2024 News
Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression

Spanning a busy highway in Paso Robles, California, Wonder Bridge by acclaimed architecture firm SPF... More