RE: LONG HOUSE

RE: LONG HOUSE

Architect
REFORM Architekt Marcin Tomaszewski
Location
Łódź, Poland | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Piotr Krajewski

Long House

Piotr Krajewski - Architectural Photography as Photographers

The initiator of the international ICONIC AWARDS competition is the German Design Council. It is one of the most important institutions in the world operating in the field of design and architecture expertise. The awards are given to visionary buildings, innovative products in all branches of architecture, construction and real estate. The official award ceremony will take place on 5 October at the Pinakothek Museum of Contemporary Art in Munich.


RE: LONG HOUSE is a project by architect Marcin Tomaszewski, appreciated by the international jury in the ICONIC AWARDS 2020 competition: Innovative Architecture - Selection, in the ARCHITECTURE category.


A house on a 22 metre wide plot
The project house of REFORM ARCHITEKT studio is located in Łódź, on a plot of 2500 sq.m. It has 550 sq.m., 2 storeys and less than 14.5 metre wide due to the limited width of the plot. 


‘There were also a few trees that had to be preserved - some were at a narrow distance, in the only place where it was possible to enter the plot. Taking into account all the restrictions, I designed an oblong house, which not only fit into the designated section of the plot, but also did not interfere with the surrounding nature’ - architect Marcin Tomaszewski reveals. 


Simple forms RE: LONG HOUSE
The blocks have been given geometric and simple forms, and their dynamics is ensured by their shifts between the segments from which the building was composed. 
‘The investor wanted a modernist appearance, hence the details I used on the building in the form of black powder-coated steel channels’ says the architect. Other materials used in the project are white and graphite plaster and stone from Grassi Pietre. The architect used traditional reinforced concrete technology filled with Porotherm. 


Front sculpture
The front part of the building was treated as a sculpture - apart from the entrance door, the architect did not design windows in this part of the house. They were located on the western and southern side of the building. 


The project also included a two-station garage and the interior of the house. The arrangement of the rooms consists of wooden elements in white and grey colours. The distinguishing feature of the interior are stairs manufactured in Spain, which are only 5 cm thick, 150 cm overhang and titanium pins inside. 


The project by REFORM Architekt: RE LONG HOUSE was realized in 2019.

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More