ReNOA Motosumiyoshi 103

ReNOA Motosumiyoshi 103

Architect
KEY OPERATION INC. / ARCHITECTS
Location
Tokyo, Japan
Project Year
2010
Category
Housing

ReNOA Motosumiyoshi 103

KEY OPERATION INC. / ARCHITECTS as Architects

A married couple and child are the residents in this renovation of a 21-year-old condominium unit. The plan concentrates the lavatory, bath, toilet, and kitchen—all plumbing areas—in the middle, and broadly divides the unit into two parts. The view continually expands from entrance to inner quarters for a glowing feel of spaciousness in the living room that connects to the private garden outdoors.


Elevated floors to the left and right of the entrance double the limited floor space. Existing plasterboard was removed from the ceiling to expose the concrete slab, while the space beneath the elevated floors is at ground level for outdoor shoes and storage of outdoor equipment, including a stroller. Adequate height is secured for the floors at an elevation mid-way of the window heights. Thus, the windows can provide natural light and air circulation to both the raised level and ground level. The elevated floors are essentially lofts for sleeping quarters and walled high to form hand railings and shield the spaces from view upon entry to the unit for better privacy. The child’s loft has gentle stairs for safe ascent and descent with recesses under the risers that function as bookshelves. The parents’ loft is reached by going up a few ladder rungs. A bench and desk face the window for optional use as a den. When the child grows up, the lofts can be exchanged, and the desk becomes available for studying.


At central position to everything, the kitchen commands an island counter approachable from both the entrance side and living room side. The island allows several people to move around and work together on meal preparation. The dish cabinets in front of the counter rise higher than the counter top, which is thus not directly visible from the living room. The hallway is raised to provide a path underneath for plumbing, while the living room is lowered for as much ceiling height as possible to provide an open feel.


In an effort to keep renovation costs reasonable, the bath and toilet across from the kitchen kept their existing layout. Their walls are coated floor-to-ceiling with a magnet-friendly chalkboard finish, which permits handwritten messages, date and time reminders, and posting notices with magnets.


The dining and living areas can be used in a continuous fashion with the deck in the private garden. The railing between the original balcony and garden was removed for more openness from deck to garden. The living and dining areas consequently feel larger than their physical sizes.


Except for the bath and toilet, the renovation work transformed three separate rooms into one large space. In addition, the two lofts with storage underneath, the varied floor heights, and waist-height counters were designed to render partitions of the space, to block views for privacy, and to broaden visual perception. As a result, family members can find their own comfortable place in the home.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More