Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Residential complex Ciekurkrasti

Residential complex Ciekurkrasti

Architect
AB3D ltd
Location
Ādaži, Ādažu novads, Latvia | View Map
Project Year
2014
Category
Housing

Private Houses
Eriks Boze
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Reception deskFantoni
ToiletsVilleroy & Boch AG
ManufacturersGROHE
Tile, stone tileCERAMICHE KEOPE
Windows - facade systemSCHÜCO
ManufacturersZumtobel Lighting Gmbh

Product Spec Sheet
Reception desk
Toilets
Manufacturers
by GROHE
Tile, stone tile
Windows - facade system
by SCHÜCO
Manufacturers

Residential complex Ciekurkrasti

AB3D ltd as Architects

Residential complex Ciekurkrasti is located in Adazi – a suburb of Riga, 20 minute’s drive from the city center. It is made up of three joined blocks facing Lake Baltezers to the south and framing a wide courtyard to the North West. The blocks are positioned so that most residences have a terrace with a direct view of the lake. The residences vary from compact one-bedroom apartments to spacious four-bedroom lofts, wide open to their environment, extended by vast exterior surfaces.


The plot was severely degraded during the Soviet period. It was revitalized by turning the desolated waterfront into a public beach and constructing a boating pier for the use of local residents.


The accentuation of natural surroundings was at the forefront of our design process. So we had to be very careful to integrate the sizable volume into the existing environment. We covered the whole building with black wood thus connecting it with natural surroundings and giving it a natural but noble look.


Voids and openings to the landscape create terraces and tunnels. Circulation areas outside the building feature sculptural concrete stairs that rise through openings in the volume and connect the courtyard to the lower laying waterfront.


There are four building floors in total, including a basement with one side buried underground. The structure is built from reinforced concrete.


Parking and storage areas in the basement are connected to the levels above by lifts that open onto spacious staircases with large windows allowing natural light to enter the interior. Exposed concrete surfaces on the ceiling and walls are interspersed with wooden cladding. The floors and stairs are polished concrete.


Each staircase has an entrance from the courtyard. The main entrance lobby is connected to the communal areas. There is a gym, a spa with a pool, a restaurant facing the lake and a roof terrace to encourage socialization of the residents.

Products used in this project
Satlink Offices: A forest behind the forest
next project

Satlink Offices: A forest behind the forest

Offices
Madrid, Spain - Build completed in 2019
View Project