Residential Housing Im Vieri, Switzerland

Residential Housing Im Vieri, Switzerland

Architect
OeverZaaijer architecture and urbanism

Bauart Architects and Planners
Location
Schwerzenbach, Switzerland | View Map
Project Year
2011
Category
Housing

Residential Housing Im Vieri Schwerzenbach Switzerland

OeverZaaijer architecture and urbanism as Architects

Located in the economic district of greater Zurich, Schwerzenbach is a characteristic Swiss village experiencing the slow transformation from a rural character into a more densely urbanized area. One of the risks of these villages being urbanized is that they at the end could lose the quality of living in the countryside but without the advantages of programmatic qualities such as services and entertainment that cities have. We asked ourselves is it is possible to keep the main attraction of such places in tact, to live in a green surrounding, and at the same time achieve a critical urban density in a housing complex? The program for this commission is to realize approximately 220 apartments on a small site surrounded by green fields between apartment blocks on one side and a rail road track on the other. The ambition of the design is to make a compact and dense plan in a landscape with a strong green character. The first and main step to achieve this is to make the site free of cars. All carswill be parked underground so the surface can be a collective park for all the people living there. As an expression, the clear and simple architecture of the buildings allows the green landscape to dominate the surroundings. Big outdoor spaces in the form of terraces and balconies give the people the possibility to enjoy the park to the maximum. The organization of the apartments are very particular: bedrooms have a comfortable size to give maximum flexibility while the living room stretches out along the whole width of the apartment.

El Mallol Civic Center
next project

El Mallol Civic Center

City Halls
Sant Hipòlit de Voltregà, Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project