Robo House Delft

Robo House Delft

Architect
Architectuur Maken
Location
Julianalaan 67, 2628 BC Delft, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ossip van Duivenbode

Robo House Delft

Architectuur Maken as Architects

With the conversion into RoboHouse, Studio ArchitectuurMAKEN designed an upgrade for the vacant historical biotechnology building and it’s extension from the 1980’ at the TU Delft campus. Next to the refurbishment of the building, the design is based on the re-use of existing facilities. That includes custom furniture made from old racks that were available in the building. It is bringing the qualities of the historical building and the fast-changing world of robotics together.

 

RoboHouse is part of RoboValley, the robotics center at the TU Delft campus. At RoboHouse innovative and production companies can develop and test the possibilities of cognitive robotics in an industrial environment. Robohouse is a partnership between companies in the field of robotics and universities. It is designed as an exposition, innovation and learning Centre. As a visitor you can find all sorts of robotic innovations.

 

When entering the visitor is surprised by an AI-picture booth. Showing the process of matching data used a lot in robotics. The combination of this futuristic projection and historical paneling shows the two identities of this project.

 

Last decades the building was filled with separation walls not showing the beauty of its host. By a big clean-up, the 978 square meters space feels spacious again. The old labs are used as team spaces for student and company teams that are working at new technologies. Those spaces are equipped with electrical and pneumatical tools, new floors and walls. The terrazzo floor is maintained in the hall and in the old labs the nicely detailed steel columns are again visible.

 

The building parts from different eras are brought together with one clear identity which is based on a color scheme of light greys and signal-red. The signage and logo of RoboHouse introduces an extra layer of detail to the design. Being an effective method to create a bright representative environment with circular architecture and the minimal budget that was available for the refurbishment.

 

All furniture in RoboHouse is re-used. What used to be racks for test set-ups in the biotechnology labs are refurbished as structure for a bench, pantry and information screens. With a bright red color, they became part of the identity of RoboHouse matching the visual identity. Also, the chairs, tables and sofa are second hand. The open floor plans and movable furniture match the flexible use of the building.

 

Material Used:

1. Forbo Marmoleum, 3613 Almost Darkness, 2,5mm - carpeting

2. Modulis On-line 1 - carpeting

3. BaarsBloemhof, Colorply, light grey - plywood used for furniture

4. Intermontage IM - glass separation wall

5. Kwadrat- upholstery

This story is available in multiple languages
Share or Add Robo House Delft to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
3613 Almost Darkness, 2,5mm > CarpetingForbo Flooring Systems
Colorply, Light Grey > Plywood Used For FurnitureBaars & Bloemhoff
Glass Separation WallIntermontage
UpholsteryKvadrat
Product Spec Sheet
3613 Almost Darkness, 2,5mm > Carpeting
Colorply, Light Grey > Plywood Used For Furniture
Glass Separation Wall
Upholstery
by Kvadrat
Psychopedagogical Medical Center
next project

Psychopedagogical Medical Center

Hospitals
C/Josep Maria Selva 2, 08500 VIC, Spain - Build completed in 2016
View Project