Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Rosyth Renewable Energy Plant

Rosyth Renewable Energy Plant

Architect
gordon murray architects
Location
Rosyth, United Kingdom
Category
Power Plants

Renewable Energy Plant

gordon murray architects as Architects

The concept design for Rosyth draws inspiration from the existing and former uses around the proposed site, a former Naval Dockyard, in order to reflect the industrial character of the surrounding area and create a strong connection with past feats of marine engineering. It functions at long range as a gateway within the setting of the Forth estuary. At the medium range, careful manipulation of the contrast between solid, void and transparency help define the massing of the Renewable Energy Plant in an appropriate manner, opening it up to the Estuary to allow a clear understanding of the processes undertaken within the Renewable Energy Plant while at close range, the design of the surface texture is considered carefully to create an architectural response which is robust and appropriate for the setting. The initial move of the design approach is to unify the various elements of the plant through the use of a common material, resulting in a stepped mass looking southwards over the estuary and towards the bridges. In order to create a gateway element on the skyline, and also to reduce the apparent bulk of the Renewable Energy Plant from the east and west, the upper setback level of the boiler house is opened up to form a translucent volume, creating a form evocative of a submarine conning tower, or aircraft carrier control tower. Solid elements of the boiler house are articulated by the creation of vertical strip windows, fragmenting the overall scale into a series of smaller bays. The skin surrounding the Renewable Energy Plant is envisaged as a series of panels of varying sizes reminiscent of a ship’s hull plates. These are comprised of materials commonly found in the industrial landscape of the port – profiled metal sheet in a subtle variety of patterns and tones. Variations between panels could allow the skin to avoid being read as a single, monolithic object at close range, while the use of light metallic colours will help the Renewable Energy Plant to reflect the colour of the sky under a range of different weather conditions.

Project Credits
Product Spec Sheet

Nestle - Research & Development
next project

Nestle - Research & Development

Research Facilities
Manesar, Gurugram, Haryana, India - Build completed in 2020
View Project