Rural House Restoration in Miraflores

Rural House Restoration in Miraflores

Architect
fuertespenedo arquitectos
Location
Miraflores, Concello de Muros, A Coruña, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Héctor Santos Díez
Product Spec Sheet

ElementBrand
InsulationROCKWOOL International A/S
Concrete WaterproofingSika
Heating ProductionMitsubishi Electric Trane HVAC US
Windows & Exterior Doors_ Cor 60 And CorvisionCortizo
Wood PanelsFINSA
Gypsum BoardKnauf

Product Spec Sheet
Concrete Waterproofing
by Sika
Heating Production
Windows & Exterior Doors_ Cor 60 And Corvision
by Cortizo
Wood Panels
by FINSA
Gypsum Board
by Knauf

Rural House Restoration in Miraflores

fuertespenedo arquitectos as Architects

The house is located in Miraflores, Muros, a small rural core of traditional character, formed by a set of stone houses and a large number of granaries that once housed, dried and treated the corn plantations. The house is located on a steep plot, originally was composed of two attached volumes, which respond to the traditional scheme of Galician housing where the main spaces were the stables and the kitchen: with the oven and the stone cooler, but with the passage of time a third volume is added and a series of modifications are made that distort its original character. The three volumes adapt to the slope, are protected from the winds and almost closed to the imposing views of the Muros estuary, giving rise to a compartmentalized interior, composed by small and dark spaces.

 

The proposal is based on the understanding of the place: the scale of the rural nucleus, the pre- existing housing, the materiality of the stone, the 180º views of the estuary or the sunlight are the parameters that have been taken into account when considering the acting. The project idea seeks to highlight its identity: dignifying the preexisting and creating a fluid interior space bathed in light and directed to the views.

 

The decisions that pursue the realization of the idea go through to maintain the original stone volumes in their form, replace the third added volume, due to its scarce interest, for a new volume of concrete, in order to complete the built set. The stone facades keep their original spaces, while in the new volume there are large windows that open onto the views of the estuary, with oriented positions that reflect its interior use and the dialogue with the preexistences. The intervention is committed to a sincere use of materials, limiting the maintenance of the stone, the introduction of exposed concrete and Zinc, which unifies the roofs. Another decision goes through the creation of three skylights of different dimensions that bathe the dining room space, the shower space and the old space of the stables, getting the light to bathe the interior stone walls.

 

The interior is considered as a fluid space in which, as a journey, it travels through the different floors and rooms of the house, enjoying the unique character of each of its spaces. Playing with the scale, the visual connections and the light, it is possible to create a continuous spatial system that structures the spatial experience of the house. The wood, Galician pine, as the only material that unifies the entire interior provides the warmth and reinforces the idea of ​​the new house: the home.

 

Material Used :
1. Cortizo - Windows & Exterior Doors_ Cor 60 And Corvision
2. Vmzinc - Zinc Roofs_ Zinc In Natural Colour
3. Mitsubishi Electrics - Heating Production_
4. Uponor - Pipes Floor Heating System
5. Rockwool - Insulation
6. Knauf - Gypsum Board
7. Finsa - Wood Panels
8. Sika - Concrete Waterproofing

This story is available in multiple languages
Project Credits
Olive Tree Villa
next project

Olive Tree Villa

Private Houses
Yzerfontein, West Coast, South Africa
View Project