S1 Residence

S1 Residence

Architect
archi.smith
Location
Bangkok, Thailand | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
DOF sky|ground

S1 Residence - A symbiotic relationship between old and new houses

archi.smith as Architects

The Client initially would like to renovate an abandoned grandma’s house into his own, but the new requirements exceeded the available space, so the final decision was to build a new one next to it. Contextually, a row of 4-8 storey tall neighbours made poor natural light and ventilation an inevitable problem so the design team introduced a courtyard and divided the rest of the massing into smaller blocks making it more porous to improve natural light and ventilation. Another problem was an army of pigeons and their droppings along the roof eave. To avoid that, a detail of sloping aluminium trim is applied to roof edges, canopies, and window frame to make it too slippery for pigeons to stand on.

photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground
photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground

In term of circulation, the house is built within an extended family compound with a common garage, so parking spaces are not further required. The linkage from the garage is planned in front of the old house but the existing roof overhang is too high, so a lower canopy is added. A row of double steel columns is provided alongside existing RC columns only on one side to allow for a seamless connection to the garden. Visitors can walk along this scenic corridor, opening the door into the Main Foyer to discover a landscape courtyard as a little surprise and then proceed to the Living Room directly without passing through other parts of the house. For day-to-day use, homeowners can enter through the nearer Sub Foyer that leads directly to the second floor.

photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground
photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground

For functional layout, the internal courtyard is used as a center of spaces for homeowners such as Living Room, Dining Room and Pantry to ensure best quality of natural light and ventilation. The courtyard also allows for a cross ventilation through large windows in the Master Suite on the second floor. All large glazing units are north facing for maximum daylight but minimum heat gain. The side elevation along the road, facing west, is solid to block traffic noise pollution and sunset heat. Service functions such as Bathrooms, Laundry and Yard, AC ledges, etc. are placed facing south with all mechanical louvres strictly on this elevation for the tidiness of the main elevation and to keep service technicians within this zone only.

photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground
photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground

The house has shared moments with the Owners since the beginning when they were not married, up until the completion when the couple already has a child. Even recently, during COVID-19 pandemic when WFH policy was implemented for an extensive period, life was inevitably spent more at home, so the planning of the house needed an adaptation following the changing lifestyle. To accomplish this at the last stage of construction, parts of the old house were then renovated instead of adding an annex. With the new programs implanted in, grandma’s house is now the center of the three generations. In the end, both houses are merged into one, respecting and depending on each other, as per the Client’s wish from the start. They have evolved and grown together with the Owners, truly. 

photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground
photo_credit DOF sky|ground
DOF sky|ground
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
claddingKnauf
metalsheet roofLysaght
artificial timber ceilingMaxisWood
ManufacturersTOA
Product Spec Sheet
cladding
by Knauf
metalsheet roof
by Lysaght
artificial timber ceiling
Manufacturers
by TOA
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More