Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Architect
Scott Edwards Architecture
Location
Salem, Oregon, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Hospitals

Wellness Centres
Peter Eckert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Task chairsSteelcase
TPO Roofing SystemsJohns Manville
ENRGY 3
SECUROCK
INVINSA® Roof Board
Carpet TileInterface
Silver Linings Collection
Lobby Lounge Chairs/SofaCoalesse
Passerelle
BrickInterstate Brick
Norman Brick
Carpet TileJ+J Flooring Group
Kinetex

Product Spec Sheet
Task chairs
TPO Roofing Systems
INVINSA® Roof Board, SECUROCK, ENRGY 3 by Johns Manville
Carpet Tile
Silver Linings Collection by Interface
Lobby Lounge Chairs/Sofa
Passerelle by Coalesse
Brick
Norman Brick by Interstate Brick
Carpet Tile
Kinetex by J+J Flooring Group

Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Scott Edwards Architecture as Architects

The Salem Health Rehabilitation Center was previously located on the hospital’s Center Street campus, two miles from the main hospital. The opportunity to move the center to the main campus came in 2010 when the hospital’s neighbor, the Oregon School for the Blind (OSB) became available. Salem Health purchased the property and began developing a plan for the property.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

Developing this plan for the site did not come without its challenges. The OSB had many buildings, all in varying degrees of decline, and the site is adjacent to a historic neighborhood. The design team and hospital spent several months working with the neighborhood and OSB alumni to develop a building that responded to their concerns. In addition, the NW portion of the site was within a flood plain and had several Oregon White Oaks, a protected tree in Salem, that would need to be considered.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The new center needed to preserve the park-like environment and serve patients needing various forms of therapy. Much time was spent working with the staff to identify the appropriate therapeutic adjacencies. The staff are passionate about their patients. They want patients to feel that they are no longer in a hospital and have “graduated” from the inpatient rehab center, well on their way to recovery and self-sufficiency. The final design of the building stays true to this request. The hospital wanted the building to be seen as a “sculpture in a park”. Subsequently, the building is curved with a two-story glass-filled lobby to welcome patients.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The curved design strives to acknowledge that not everything in life is straight, and not everything is designed for people facing physical challenges. We understood that if the building removed all challenges, it would not provide the real-world therapy needed to move toward self-sufficiency. The building’s design offers opportunities to challenge and support patients during their therapy. These include dual-height handrails, areas for respite using wood benches created from the trees removed from the site, fatigue-resistant gym floors, and floor patterns designed for gait training. The main lobby features a full curtainwall, polished concrete floors, and staircase treads made using the site’s White Oaks.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The rehab gyms are designed for departments to share equipment and to allow for future growth. The floorto-ceiling windows in the adult gyms help bring the outdoors in. The pediatric gym features a chalkboard wall, specially designed swing structure, tricycle parking, and a rock-climbing wall. The Aquatic Therapy department is designed for many different age groups. The details of the pool room help create the ultimate therapeutic environment through elements like full-height windows with privacy etching, moisture resistant wood cubbies, and an acoustic metal deck. Special features of the pool include a stepped pool floor and handrail that extends the full perimeter of the pool. The site also features the Let’s All Play Place, an allabilities playground designed for pediatric therapy.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

Material Used :
1. Facade cladding: 
CMU – Willamette Graystone CMU Ground Face Natural,
Norman Brick - Interstate Brick – Mountain Red

2. Flooring: 
Rubber Flooring: Mondo 6MM Sport Impact
Carpet Tile: Interface, Silver Lining, color: Mica Fade & Mica Line
Carpet Tile: JJ Flooring, Kinetex, Flash, color: Verde
Carpet Tile: JJ Flooring, Kinetex, POP, color: Verde
Luxury Vinyl Tile: Amtico, Wood Collection, Color: Fused Birch

3. Doors: 
VT Industries wood doors Grade A Plain Sliced White Birch Book
Stanley Duraglide 300

4. Windows: Kawneer 601T Storefront, 1600 System 1
5. Roofing: Johns Manville JM TPO – 60 Mil, Invinsa Roof Board, Securock, ENRGY 3, Tapered ENRGY 3
6. Tile: Wall Tile: Royal Mosa, Mosa Murals Color: Dark Anthracite #1 and #3

7. Interior lighting: 
Cooper Lighting, Metalux; Bartco BSS210; Cooper Lighting – Portfolio LCR6A;
McGraw-Edison TT Toptier LED
Interior furniture: Task Chairs: Steelcase – Reply
Waiting Room Chair: Encore, Fling
Lobby Lounge Chairs/Sofa: Coalesse, Passerelle
Check-in Chairs: Stylex, Paz

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More