"Schwitzhütte" - Sweat Lodge

"Schwitzhütte" - Sweat Lodge

Architect
Paul Johann Magnus - Arkitektur & Håndverk
Location
Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
© Paul Johann Magnus

"Schwitzhütte" - Sweat Lodge

Paul Johann Magnus - Arkitektur & Håndverk as Architects

The “Schwitzhütte” (german for: sweat lodge) understands itself as a landscape furniture and adopts corresponding structural characteristics. While the formal language is influenced by the principles of the material wood, the interior shape is adapted to human body dimensions. Aspects such as physicality, intimacy, visual references and lighting conditions play a major role and are expressed in a space-creating way. In addition to the social aspect, the small, mobile building consciously addresses the relationship between space and time and as nomadic architecture, the feeling of the archaic primeval hut.

 

Fitting on a small, standard car trailer the sauna hut can be transported even to places that are difficult to access. By setting the sauna down, it is uncoupled from the trailer and lowered using the attachable swivel outriggers. In this way, the furniture can be located, levelled and adapted to the respective topography and brought to a comfortable entrance height.

 

The sauna room, offering space for up to four people, is formed by two spatial bodies pushed into each other along the axes of movement. The upright body with skylights helps to straighten and orientate oneself when entering and leaving the building. The wider body increases the floor space limited by the trailer and forms the side benches. Dealing with wood is about taking into account the material’s typical properties. By avoiding synthetic materials, a solid wood construction appeared which meets the requirements of a characteristic sauna with optimal weight reduction.

 

The main construction uses only two different solid wood diameters: the spruce square timber profile as the supporting skeleton and the thin Douglas fir board, which forms the wall and thus the breathable skin of the sauna room. Without the use of glue and screws, the complex processing of both profiles results in an interplay of a bolted tongs frame in which the wall boards, held by inserted burr strips, are integrated in a stabilizing manner. The relatively high shrinkage and swelling behaviour of the wood to be expected as a result of extreme fluctuations in humidity and temperature has been taken into account and is thus constructively compensated by the mobility of the boards along the ridge strip joint. A slotted hole connection on the ceiling clamp enables the false ceiling to be lowered through readjustment. This restores the joint tightness and stability of the overall construction if required.

 

While the construction is kept undisguised and easily readable outside, the clear, tidy interior avoids any distraction. Apart from the stove, made from a recycled gas bottle, there are no metal parts inside. This would heat up considerably at the high room temperatures and lead to unpleasant burns on physical contact. The inside of the boards are untreated, while the old Japanese wood preservation method „Shou Sugi Ban“, is used on the outside. The flame treatment of the surface ensures a durable and natural impregnation. The resulting black coloring additionally accentuates the contrast between interior and exterior.

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More