Sedlčany Community Centre

Sedlčany Community Centre

Architect
A8000 s.r.o.
Location
Sedlčany, Czechia | View Map
Project Year
2019
Category
Community Centres
Ondřej Bouška
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SCHUCO UCC 65 SGSCHÜCO
Sto BetonOptikSto AG
FATRAFOL 810 RAL 3016Fatrafol
Jika MIOJika
NOVATOP ACOUSTICNovatop Acoustic
Topstone EP11Pyroex

Product Spec Sheet
SCHUCO UCC 65 SG
by SCHÜCO
Sto BetonOptik
by Sto AG
FATRAFOL 810 RAL 3016
Jika MIO
by Jika
NOVATOP ACOUSTIC
Topstone EP11
by Pyroex

Sedlčany Community Centre

A8000 s.r.o. as Architects

Sedlčany Community Centre is situated close to the historic centre of Sedlčany in Central Bohemia, south of Prague. It consists of two buildings establishing a natural transition between the town’s historic block structure and the less densely developed area. The tenement house ends the street line establishing a corner. The point of gravity of the slightly stepped-back house of prayer is rotated towards the town’s centre closing and orienting the new municipal park at the same time. Two different approaches are used for the tenement house and the house of prayer; the more traditionally conceived tenement house is by its expression and composition conforms to the house of prayer establishing a quality space for it. It is designed as a simple or even modest form referring to the distinct shape of the house of prayer by its inclining plane in the back section.

 

The house of prayer’s shape builds on the intersection of a crystalline form and organic shape of the curve. The solid form composed of individual planes and lines fixed into the ground symbolizes the limited space of life. A curve as a soft organic element represents the spontaneity and dynamics of life – a curve that disbalances us from the solid form. The spiritual dimension of the building’s character is expressed by the vertical composition of the light, generous glazed areas above the rostrum. From the structural point of view, the house of prayer consists of three concrete slabs leaning against each other. Its façade is made of expanded sheet metal. A red foil is placed below the sheets creating the final colour effect. The house of prayer changes its colour during daytime depending on the intensity and direction of sunlight.  The colour scheme is also affected by the distance from the house of prayer. When we are close to it, we perceive the red colour more; when we walk away, the silver colour takes over.

 

The internal space is divided by four vertical walls longitudinally; contrary, lateral walls are inclining. Composition-wise, the main hall is at its peak above the most crucial liturgic element – the baptistery, the heart of the entire house of prayer. The sculptor Jaroslava Kadlecová approached the shape of the baptistery as a transcription of the liturgic act of baptism. The side chapels in the left section of the hall establish higher spaces for a more intimate liturgy. Contrary to that, the generously designed ceremonial entrance in the back part of the main hall expresses the openness of the space, removing the barrier between the exterior and the interior. Selected materials emphasize the house of prayer’s atmosphere. The combination of white areas of the floor, walls, and the ceiling, and the light wood in the interior contrasts with the outer appearance. The selected timber cladding provides for good acoustics of the main hall. It contains concealed soundwave-absorbing layers. Ventilation and cooling technology are placed below the acoustic cladding.

 

Material Used :
1. Novatop - NOVATOP ACOUSTIC
2. Schuco - SCHUCO UCC 65 SG
3. Technotron metal - TAHOKOV 165/55/20
4. FATRAFOL - FATRAFOL 810 RAL 3016
5. JIKA - Jika MIO
6. STO - Sto BetonOptik
7. PYROEX - Topstone EP11

Share or Add Sedlčany Community Centre to your Collections
Project Credits
Architects
Landscape Architects
The Chapel of the Earth
next project

The Chapel of the Earth

Chapels
Chicxulub Pueblo, Yucatán, Mexico - Build completed in 2020
View Project