SEMI IPOGEA HOUSE

SEMI IPOGEA HOUSE

Architect
Dario Scanavacca Architetto
Location
Marostica, Italy
Project Year
2014
Category
Private Houses

SEMI IPOGEA HOUSE

Dario Scanavacca Architetto as Architects

The building project is located on the border of the "Valley of Giaroni" that lies under the road of Ramestòn in the municipality of Marostica, north-eastern Italy. The concept is designed to achieve a low environmental impact by being recessed, semi-underground and close to the hill.


The design theme is "Masiera", a typical local drywall reinterpreted to give life to the livable wall concept. The different levels on which the building has been built allow for the natural creation of green terraces of land, in a system in which the coverage of each plane becomes the garden of the upper terrace. This is allowed by the position of three levels, shifted relative to one another, and allows the family to make use of open livable spaces despite the strong inclination of the ground (45 °).


The green roof also increases the absorption and permeability of rainwater and guarantees the lowering of the internal temperature of the building by increasing the thermal gap. Due to this, it adds a southern exposure to the building which reduces, with respect to a normal house exposed on all four sides, the quantity of heat absorbed in the warmer months and maintains a constant temperature of the walls built against the hill; during all months of the year so you get a thermal balance of the building more homogeneous, exploiting the peculiar composition.


The southern facing rooms open up to the sun with large windows that allow you to exploit the direct light in the winter months, when the sun is lower. In the summer months, when the sun is higher, the presence of Pompeii and / or pergolas with adjustable slats creates a condition of filtered and indirect light. The openings are well protected in the shade avoiding the greenhouse effect that could overheat the interior spaces. The internal distribution was regulated and studied as a function for this unique open southernly front and therefore, the main living spaces are also south facing (specifically the level 2 living room and kitchen and level 3 bedrooms), while the northern spaces were made use for the likes of the laundry room and bathrooms. The latter are ventilated and illuminated by automatic Velux style skylights with an opening of a fixed size of 100x80 cm, that meets or exceeds the parameters of the enlightening law.


The building is further distinguished by the use, in the living space, the size openings well above the minimum requirements of building regulations allowing the house to be very bright despite the semi-underground state. Particular attention is paid to the use of renewable sources and therefore, in the coverage of the last level were placed 24 photovoltaic panels and 3 solar panels. Total production of electricity is 6.0 kWp and the hot water produced with solar panels is collected in a storage tank having a capacity of 600 liters.


Share or Add SEMI IPOGEA HOUSE to your Collections
Project Credits
Orum Residence
next project

Orum Residence

Private Houses
Bel Air, Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2019
View Project