SEQUENCE HOUSE

SEQUENCE HOUSE

Architect
gon architects

Ana Torres
Location
Madrid, España | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glo-Ball Ceiling 2, Lámpara de sobremesa IC Lights Table 2 Flos
Lamp Dipping Light Marset
Sofá StepViccarbe
Table Series Super Elliptical Fritz Hansen
Alfombra HALVEDA, Chair JANINGEIKEA
CarpentryAlma Ebanistería

Product Spec Sheet
Glo-Ball Ceiling 2, Lámpara de sobremesa IC Lights Table 2
Lamp Dipping Light
by Marset
Sofá Step
Table Series Super Elliptical
Alfombra HALVEDA, Chair JANINGE
by IKEA
Carpentry

SEQUENCE HOUSE

gon architects as Architects

Scenographies of living for a bachelor in Madrid.

 

The traditional structure of Madrid's flats -a system of load-bearing walls parallel to the facade enclosing a set of rooms of different sizes that revolve around interior courtyards and are both isolated and connected by a corridor- is the starting point for this house for a single person located on a third floor of an apartment building in the Malasaña district.

 

The most singular physical and measurable characteristic of the flat is its length: from one end of the house to the other there are 21 linear meters that give the clue to the intervention to be carried out. The aim is to enhance this condition, which has now become a desire, with the floor plan of the project being the result of a complete emptying of the house that organises the domestic space in a unique atmosphere that is compatible with the spatial strategy of the walls of the initial state. In other words, the pre-existing system of contiguous rooms is re-established only that, in this second life, they are projected with a greater dimension and connected to each other, ensuring that the unity and continuity between the parts is recovered.

 

Consequently, new topological and programmatic relationships result in a free and fluid domestic space, liquid, where research is carried out on the concept of ‘stay’ through the construction of scenographies of the habitat linked to the basic actions of cooking, sleeping, resting, working, relating and cleaning and caring for the body. The corners of the rooms, formerly cul de sacs, are understood as areas of opportunity to experiment through visual elements that turn the space into a curve and constitute, through the use of colour and lighting, in a symbolic way, the place where an action takes place.

 

These spaces shape a domestic scenic production that, on a continuous wooden floor, besides understanding and enhancing the dwelling as a living place, also allows the house to be explained as a succession of contemporary narratives that articulate the transversal and longitudinal routes, public and private, that can be constantly reconfigured according to the needs of Carlos, its owner, facilitating, against the exclusive domestic functionalism, the dream of living.

This story is available in multiple languages
Share or Add SEQUENCE HOUSE to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Sharifi-ha House
next project

Sharifi-ha House

Private Houses
Tehran, Tehran Province, Iran - Build completed in 2013
View Project