Shepparton Art Museum

Shepparton Art Museum

Architect
Denton Corker Marshall
Location
Shepparton Victoria, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Museums
John Gollings
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Gallery lightingiGuzzini
Anodised aluminiumCorten Steel
Internal glazed partitionsCriterion Industries
Operable wallsDorma
Recycled Iron Bark timberEco Timber
Gallery lightingErco

Product Spec Sheet
Gallery lighting
Anodised aluminium
Internal glazed partitions
Operable walls
by Dorma
Recycled Iron Bark timber
Gallery lighting
by Erco

Shepparton Art Museum

Denton Corker Marshall as Architects

The design of SAM is characterised by simplicity and clarity, with compelling imagery creating a landmark cultural destination for Shepparton. It is located on the approach to the town centre, within a popular park within the flat Goulburn River Plain.

photo_credit John Gollings
John Gollings

The scheme was won in a limited competition. It includes an art museum, Visitors’ Information Centre, Kaiela Arts Aboriginal Community Arts Centre and 150 person event space able to operate out of hours for conferences, weddings and social occasions, all within a 5,000m2 cubic form.

photo_credit John Gollings
John Gollings

A restricted ground floor, required due to a floodway across the site, was turned into a design opportunity. The small footprint was extruded vertically over five levels to generate the distinctive small-and-tall art museum. This strategy maximises much used park space, while also creating a beacon in the low, flat Shepparton landscape. The height also affords panoramic views from the rooftop events space across the lake and Goulburn Red River Gum Reserve beyond.

photo_credit John Gollings
John Gollings

The design is ingeniously integrated into the park via a dramatic Art Hill, screening all building services, back-of-house and loading under the expanded parkland. The Art Hill has the advantage of effectively creating an upper ground level, enabling the museum cafe to enjoy an elevated outlook whilst being directly connected to, and accessible from, the park.

photo_credit John Gollings
John Gollings

Internally, it is a highly legible, transparent and accessible museum experience, centred around an open, circulation galleria. The interior design – the relationship of spaces, intuitive wayfinding, logical relationships – are overlaid with contrasts of drama, reflection, outlook, introspection and discovery.

photo_credit John Gollings
John Gollings

Four different galleries, totalling 800m2, are accommodated. Two of the galleries are designed to ASHRAE (American Society of Heating Refrigeration and Air conditioning Engineers) Class AA standard to be able to accommodate exhibitions on loan from premium museums and galleries. This required dedicated AHU and preconditioners along with the building envelope, internal partitions and glass sliding doors being designed to higher air tightness requirements. Similar standards are applied to the preparation and conservation rooms and collection storage.

photo_credit John Gollings
John Gollings

The facades of SAM comprise four thin floating L-shaped plates suspended in the landscape. They group together, at different heights and contrasting materiality, to form a composition at a scale comparable to the red river gums. By subverting the expression of built form into a composition of abstract sculptural elements, scale becomes indeterminate.

This allows each facade plate to become a canvas, layered into the treed landscape of dappled light and shade, able to transform as a base for temporary installations or projection imagery as an integral rather than incidental characteristic.

photo_credit John Gollings
John Gollings

SAM is a building whose physical form is surrendered to a shifting play of colour and patina changing with weather and time of day. It is simultaneously powerful and recessive. Each plate is an element in its own right, powerful enough to be eroded with a combination of large punched and smaller perforated openings where outlook, from within, is required. In effect, the building is conceived as ‘land sculpture’.

Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Anodised aluminium, Corten Steel 
Recycled Iron Bark timber – EcoTimber Group, 
2. Flooring: Honed and polished concrete.
3. Doors: Internal glazed partitions – Criterion
Operable walls – Dorma, Lotus
4. Interior lighting: Gallery lighting - Erco, iGuzzini

This story is available in multiple languages
Share or Add Shepparton Art Museum to your Collections
NB apartment
next project

NB apartment

Apartments
Itaim Bibi, São Paulo, Brazil - Build completed in 2020
View Project