SKY BOX HOUSE

SKY BOX HOUSE

Architect
Garg Architects
Location
Sector- 29, Panchkula, India | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses

The Sky Box house

Garg Architects as Architects

The Sky Box house, constructed in a small rectangular 240 sq. meters lot of land, located in the Himalayan foothills, facing towards the north direction, is an architectural outcome guided by three main design aspects – Light, Simplicity and Proportions. The client for the project was a nuclear family with each of the three members involved in different professions, thus, possessing distinctive tastes and preferences.


The architect proposed a design solution which not only complied with the individual requirements of the family, but also stood up defying the time and budget constraints.


The house has been designed in consideration with the ‘Flow of Energy’ concept of Vastu. Another inspiration came from a conception of the Architect F.L. Wright: ‘A building should convey a sense of shelter, refuge, or protection against the elements. Its inhabitants should never lack privacy or feel exposed and unprotected.’


One of the prime concerns of the inhabitants – Privacy,  was well taken care of by spatially segregating the private and common spaces of the house, and placing them in the best suited locations governed by factors such as light and air movement. For instance, the floor to ceiling height glass windows facing outside, provided in the first floor bedroom, are horizontally lineated by ledges at cill and lintel to obstruct the direct visibility into the interiors. On the inside, it offers a view of the entranceway and facilitates a plentiful of north light entering the room.


DESIGN: 


Being a Pilot by profession, inclination towards aerial entities came instinctively to the youngest member of the family, which came up as an epiphany for the creation of ‘Sky Box’ – illusive of a floating mass in the air.

Share or Add SKY BOX HOUSE to your Collections
Project Credits
Cas Padrins
next project

Cas Padrins

Housing
Consell, Spain - Build completed in 2017
View Project