Sorrento House 1

Sorrento House 1

Private Houses
Sorrento, Australia - Build completed in 2015
VDG

Sorrento House 1

Vibe Design Group as Designers

The beach house reborn.


Sorrento House 1, the latest coastal project from Vibe Design Group, is the Australian Beach house reborn. The building presents a modest, yet sinuous face to passers by. A well-honed palette of materials is introduced, their application modulated masterfully and subtly; the mark of an experienced hand. Timber battening twists to become shuttering for windows behind. A cast concrete wall articulates the point of entry. A low-slung, ocean grey angular roof constructed from 18m sheets of custom Colorbond is punctuated by a cast concrete chimney; stylish protection from any seaward weather.


If the exterior is uniquely Australian in vernacular, the interior might just as easily be Northern European or Japanese. The synthesis of timber, cast concrete and steel is sensitive and assertive in equal measure. Each material is given a role, an opportunity to shine solo, and contribute in concert. Silken timber renders concrete textural, and luxurious, in return.


Extended proportions define the living spaces, from the monolithic kitchen (a sculptural assembly of intersecting rectangular forms) through to the integrated fireplace and hearth. The design language of Vibe has rarely found a clearer expression than in these spaces; expansive and spacious, yet human in scale. Bathrooms build upon the formal qualities of the materials palette. The introduction of matte black joinery and architectural vertical mirrored panels, provide practicality, but not at the expense of style.


The private, restrained entry to the building is balanced by a more expansive rear elevation, complete with deck and swimming pool. The game of geometry is played out in the roof from this aspect. It is strikingly resolved with flair and personality. This house sits naturally on Melbourne’s Mornington Peninsula, but might just as easily find itself in any of Australia’s coastal regions. This house demonstrates that modesty and luxury can be reconciled simply through good design.


Q. Explain the Design Elements of the Kitchen


The kitchen design presents as monolithic – a sculptural assembly of intersecting rectangular forms. The central bench is designed to appear as a separate piece of furniture. A veneer rectangle sits off the floor on concrete plinths with storage drawers to the kitchen side. The working wall contains the cooking appliances while the full height wall at the scullery walk around houses an integrated fridge, freezer and pantry. A perfect balance is sought in the break up of the overhead cupboards with black wine racking to one end and a range hood completely hidden, offering a truly balanced kitchen solution.


Q. What was the project brief?


Vibe Design Group was engaged to create a family residence that reinvented the traditional beach house.


Q. What were some of the unique aspects about this particular site?


The land sloped significantly from the street level, which meant that the roof of the single level home would always be visible. Instead of trying to hide the roof form it became one of the homes defining features. The classic holiday home verandah and deck were reconceived into contemporary minimalist massing.


Project team
Loft A
next project

Loft A

Private Houses
Padua, Northern Italy, Italy - Build completed in 2016
View Project