Square in Leszno

Square in Leszno

Architect
ELEMENT VISUALIZATIONS
Location
Leszno, Poland | View Map
Project Year
2017
Category
Commercial Landscape
© ELEMENT / www.welcometoelement.com

Square in Leszno

ELEMENT VISUALIZATIONS as Architects, 3D Visulaizations

Project name: Masterplan for New Market and Metzig’s Square in Leszno

Typology: Landscape

Localization: Leszno, Poland

Year: 2017

Team: Jakub Figel, Filip Kurasz, Jakub Tajer 

 

The subject of the project is the development of the New Market and Metzig’s Square in Leszno. The main aim is to create a connection between "three markets" in Leszno- Main Market Square, Jan Metzig’s Square and New Market. Project also aims to develop a coherent functional program,  defining areas of movement, trade and recreation. New development will provide a place for the social and cultural integration in the city.  

 

NEW MARKET – FORM AND FUNCTIONS 

The design goal for the New Market was to maintain the trade-service functions and provide a possibility of space rearrangement, depending on the desired events. The concept does not interfere in the shape of the New Market area. Different zones are defined by the use of urban furniture and greenery species. Simple and modern form of the square attracts users to use is in various ways. The central part is flexible and allows to organize marketplaces, large music concerts, an ice rink, sports fields, a skatepark, a funfair and, if necessary, a temporary parking lot. 

 

JAN METZIG’S SQUARE – FORM AND FUNCTIONS

Jan Metzig’s Square was designed to meet needs of local residents and students. The space is divided into three zones offering users spaces to relax, play and organize events. From the north are defined private, transition and open area zone. The “open area” allows to arrange small urban events, such as mini recitals, jazz concerts, street dances, morning breakfast markets, film screenings, small parties organized by a school, church or library. The whole square is supplied with new urban furniture. Benches, hill-formed playground and shallow fountain. Soft forms of urban furniture emphasize natural character of the square. 

 

MATERIALS 

Around the New Market and on the Jan Metzig’s Square, concrete pavements were used as a material for flower pots and benches. The center of the New Market Square was highlighted with a smooth granite cube, while the Jan Metzig’s Square with fine gravel. Selected materials are easy to clean and suitable for various types of activities. 

 

URBAN FURNITURE

New trees frontage and concrete cubic benches with various heights were proposed around the New Market. 

 

GREENERY 

On the entire area the existing tree stand was preserved. Planted greenery despite its recreational functions produce oxygen and reduce air pollution in the city. Both around New Market and Jan Metzig’s Square, it was decided to plant new trees. The goal was to emphasize the street line and define an invisible border between the square and the surrounding buildings. Trees are used to provide human-scale urban interiors among large city squares.     

Project Credits
Architects, 3D Visulaizations
Product Spec Sheet

BIRCHGROVE HOUSE
next project

BIRCHGROVE HOUSE

Housing
Sydney, Australia
View Project