Standard Dose

Standard Dose

Architect
SR Projects

Tuna Architecture
Location
New York, NY, USA
Project Year
2019
Category
Shops
David Mitchell
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHunter Douglas Architectural USA
ManufacturersPID FLOORS
ManufacturersAgape
ManufacturersCocoon
SkylightsCoeLux
ManufacturersDriade SpA

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Agape
Manufacturers
by Cocoon
Skylights
by CoeLux
Manufacturers

Standard Dose

SR Projects as Architects

Standard Dose, a burgeoning CBD brand has recently opened a store in New York’s NoMad neighborhood. Designed by SR PROJECTS in collaboration with TUNA the space features a meditation space, tea bar, beauty counter and sink,
and grab-and-go products.


The designers worked closely with Anthony Saniger of Standard Dose to concretize the brand’s identity in the minimalist interior. Intended as a retreat within one of Manhattan’s busier neighborhoods, the materials, lighting and furniture were all calibrated to establish a pervasive feeling of calm. “This was an unusual palette to pull together, often we are asked to create focus and dynamism through color and accents, here we opted for more subtle and harmonious colors with emphasis on texture and touch” says Sacha Roubeni of SR PROJECTS.


The space utilizes arched openings and radiused corners to avoid any visual dead-ends. Plantings are also a central focus of the space, selected to correspond with their different placements: cacti at the entrance, conspicuous to passers by, a yucca providing cover for two lounge chairs, and a manicured jade in the meditation space.


Essential to the design was the approach to the space’s proportions. As with many storefronts, the empty space was very narrow and tall. The designers used a central feature wall to anchor the space, visually connecting the entire store while also defining the separate product zones. Through striking lower datums and easing corners, as well as dropping a baffled ceiling the designers were able to alter the perception of the space’s proportions.


A hallmark feature of the storefront is it’s incorporation of a meditation room focused around an artificial skylight. The skylight, by Italian manufacturer CoeLux is the first of its kind in a US retail space. The light provides the uncanny illusion of actual sunlight. “It really has to be seen to be believed” says Christopher Gardner of TUNA, a collaborator on the project. ”For the meditation space, creating a sense of “place” was key, it needed to feel unlike any space a visitor might otherwise come across.”

Share or Add Standard Dose to your Collections
Project Credits
Extension for Gebr. Heinemann headquarters
next project

Extension for Gebr. Heinemann headquarters

Offices
Hamburg, Germany - Proposed in 2013
View Project