Stanford Mid-Century Modern Remodel Addition
Mariko Reed
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
CountertopsCaesarstone
Floor tile main levelLea Ceramiche
Basaltina Naturale
ManufacturersZia Tile
Victory Hex Tile
Windows and sliding doorsWestern Window Systems
Shower/tub plumbing fixturesHansgrohe SE
Tub, toilets, and powder room vanityDuravit

Product Spec Sheet
Countertops
Floor tile main level
Basaltina Naturale by Lea Ceramiche
Manufacturers
Victory Hex Tile by Zia Tile
Windows and sliding doors
Shower/tub plumbing fixtures
Tub, toilets, and powder room vanity
by Duravit

Stanford Mid-Century Modern Remodel Addition

Klopf Architecture as Architects

The Roger Lee designed house from 1962 was purchased by the current homeowners in almost original condition, as the previous owners elected to defer most maintenance projects over the years.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

The clients were able to see beyond the dated materials and finishes, single-paned glass and uninsulated walls and they approached Klopf Architecture to help them expand and update the entire home, one the family could settle into and enjoy for years to come. It was important that the new designs were aligned with Lee's original intent not only because of the client's appreciation for mid-century modern architecture, but also because the house was deemed historical.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

The Stanford Real Estate Office requires a stringent design review which safeguards the integrity of the community, which Klopf Architecture was happy to oblige going into their updated designs. As with many original mid-century modern homes, the house was scaled to the 1960s lifestyle where rooms were smaller and openings to views were limited and tightly framed. The original conditions defined the direction the family of four would take in updating the house and making it comfortable for their modern lifestyle.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

Klopf designed a full gut remodel and major addition to bring the house into the 21st century and provide the living area needed for the client's family. The newly expanded house added just about 1,100 sf to create an airy, comfortable and family friendly house, taking full advantage of the beautiful southwestern views that extend out to the hills beyond. The enclosed garage created an additional 240 sf of covered space for long-term storage. A cracked swimming pool created an eyesore taking up a majority of the backyard landscape, so it was one of the first elements to go during the transformation. Working with Outer Space Landscape Architects, the family asked for a mix of relaxing outdoor patio spaces that eventually blend into the native landscaping, extending their views outward toward the natural greenery of the trees beyond their property.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

Filling in the old pool was a smart way to expand the living spaces outward. The orientation of the house was designed to enjoy the views, but the original architecture provided the first homeowners with mere glimpses of the landscape outside. Klopf was able to broaden those views, continuing and extending on the original architecture to take full advantage of the unobstructed natural views across the rear facade of the house. Small horizontal openings in the primary bedroom and office were replaced with much taller windows that now follow the angled roof line upward, extending across almost all of the facade.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

We worked with Western Windows, whose designs included an oblique-shaped, operable casement that allowed our design to rise with the slope. A new corner office added to the primary suite, offers a bright and functional work-from-home solution that looks out at the distant views and added natural light from the expanded window configuration that now wraps around the corner. The existing lower level was designed by Lee as a utilitarian space, serving as a wet pool room with a drain in the center of the floor, bathroom, laundry and storage areas. Without the need for a pool room, Klopf was able to convert the area into a much more comfortable and functional living space with a new family room and guest suite. The new spaces enjoy easy access to a new outdoor patio through floor to ceiling, full-width glass sliders. Continuing along the rear facade, a previously exposed deck extending from the living room and hallway provided access to the backyard through a single set of stairs leading toward the side of the house which made sense when the pool was in place.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

The new deck was re-envisioned as an extension of the main living room and now serves as a second outdoor living room. A new slatted pergola above provides the homeowners welcome relief from the hot afternoon sun. A second set of stairs now creates a better connection to the redesigned lower level. Klopf was able to reconfigure the spaces, extending the living room outward toward the views, where the family now claims it as the heart of the home, spending a large majority of their time outdoors. Back inside, the original wood-burning Malm fireplace was beautifully restored and a gas burner installed to comply with California's strict air standards. It now rests in front of a wall of Heath accent tiles where a dated red brick wall used to stand. A new taller window brings more light and views into the refreshed interior living room.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

The original glass doors opposite the fireplace were replaced by larger sliders that when fully opened, create a seamless transition to the new outdoor living area so the two spaces feel like one connected space. The original utilitarian kitchen was needlessly tucked into the far back corner and closed-off, out of sight from the living room, so the clients asked Klopf to open it up and expand the kitchen forward so it felt more connected. Today the much larger kitchen is connected to the living area where a short wall with a cutout offers a visual glimpse into the kitchen and a handy pass-through counter for serving guests. A new breakfast nook was also added to create another spot where the family can gather for casual meals. Just outside, a new built-in outdoor grill and prep area extends the kitchen outside and connects to a new outdoor dining spot nestled amongst the trees, taking advantage of the views out back.

photo_credit Mariko Reed
Mariko Reed

Klopf was able to expand the other two bedrooms, add a new laundry room and half-bath and convert the carport to an enclosed garage to add more storage areas which was lost when the pool house was converted to the family and guest room. To maintain a historical connection to the original designs, the exterior siding was repeated on all exterior walls, a full-height stained glass window at the front entryway restored, and an interior slatted screen element repeated outside at the exterior entry courtyard and over the new outdoor living room to create a shade trellis. The new house stands proudly and shines against it's new landscaping features, while respecting and expanding on the original intent of Roger Lee's designs epitomizing the comforts of indoor-outdoor living in Northern California.

Caption

 

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus
24 Jul 2024 News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus

Barcelona-based Batlleiroig, a multidisciplinary planning, landscaping, and architecture studio, has... More

Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation
24 Jul 2024 News
Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation

Established in 2014, Semillas is a Peruvian non-profit organization that develops architectural proj... More

MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster
23 Jul 2024 News
MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster

International architectural practice MVRDV has completed Pixel, a mixed-use development project in A... More

Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency
22 Jul 2024 News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency

Montreal-based architecture and construction studio Atelier L’Abri has completed the Melba Pav... More

Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More