Stone Art Gallery

Stone Art Gallery

Art Galleries
EMG Stone Gallery, Red Factory Cultural Zone, Guangzhou, China - Build completed in 2013
LIKYFOTO

Stone Art Gallery

O-office Architects as Architects

Renovation of an abandoned factory building


For the past decades, the Pearl River Delta Area (PRD) has experienced the ever fastest urbanization and grown into the so-call World Factory, producing more than 70% of the world’s daily products. Due to the large-scale urban sprawl plus the pressure from rapid industrial transition in this region, many of the former state industry were moved from the city to the outskirt of PRD. These abandoned industrial sites soon became some form of postmodern relics around PRD’s urban area, especially in its core city, Guangzhou. The Stone Art Gallery was one of the architectural experiments responding to the above reality. EMG Group, a local stone trading firm, collaborated with the architect to attempt to transform the 39th building of YJQ Food Factory, a former state industrial site on the north bank of Pearl River to the east of downtown Guangzhou. This renovation project targeted a new art gallery, to showcase stone art and culture, within the 1960s assembled building, which almost records the whole history of YJQ Factory.


In order to preserve the historic collective industrial memory of the state-planning economic era, the building and site context of the YJQ building was fully respected and maintained in the design scheme. The implanted mechanism that the architect projected grows with the original spatial logic. A Cross-shape public realm is set to backbone and link the interior and the outdoor space together. It works as the T-stage of the gallery and allows various forms of exhibit and activity, including art performance or forums. The remaining interior space is thus designed for specific showcases, cafeteria and sitting area. Again, a cross-shape office deck is implanted to the prefab concrete structural framework and hung above the public realm ground, highlighting its core area. The bottom of the new steel-structure deck is furnished with translucent polycarbonate panels, with LED lighting installation inside. This implanted lighting vessel floats in the air of the historic brutal prefab concrete structure. The architectural dialogue has been created between the new and the old, between the weight and the weightless, between the past and the future, all together form the performing background of the stone art, the art that contains even billion years of geological memory.