Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
ManufacturersSwisspearl - Building envelopes and living spacesSwisspearl Largo Fiber Cement Panels
ManufacturersArmstrong Building Products
ManufacturersAmeripolish
ManufacturersCertain Teed
ManufacturersCrossville
Light controlingLutron Electronics Co. Inc.

More than just a building

Swisspearl - Building envelopes and living spaces as Manufacturers

Materials respond to the campus context combined with an interpretive reading of the institution’s history and mission. A limestone base increases in transparency to the north toward the entrance. Two white planes above the base define the east and west facades, while a two-story glass wall angles toward the campus entrance to welcome visitors. The west plane marks the entry with a fold as if dog-earring a page for future reference. Perforations derived from the pattern of a composition booklet provide shade on the west facade and dappled light to the interior. A slate wall recalls the classroom chalkboard leading visitors through the building’s entrance.  


More from the Manufacturer:


Missouri State University entrusted local practice Dake Wells Architecture with the design of this new welcome center, which serves as a front gate to its Springfield campus. Conceived as a signature building for the institution as a whole, the five million dollar, 13,000-square-foot facility doubles as a multi-purpose venue for special events and a gathering place for visitors and prospective students.


Enhancing the building’s visual presence, the architects devised a monumental two-story scheme that allows for a future expansion incorporating existing admissions and registration services. In addition to the spacious entrance lobby, the ground floor accommodates public functions, such as the hundred-seat auditorium and a small catering kitchen; administrative offices and conference rooms are located on the upper level and are accessed via a suspended walkway. The building enclosure combines a variety of materials in response to the surrounding campus context. The rear ground-floor spaces are largely concealed behind limestone cladding; to the north, the envelope increases in transparency, culminating in a tapering glass curtain wall that accentuates the building’s main entrance. The architects used a seemingly paper-thin layer of white Swisspearl panels to sheathe the fully glazed upper sections of the east and west façades. The latter extends slightly beyond the pointed corner of the building where the lower part folds slightly away to extend a welcoming gesture to visitors. Inspired by the pattern of a composition booklet, a seemingly random arrangement of circular perforations feeds dappled light into the atrium and allows views from the second-floor walkway.


Davis-Harrington Welcome Center at Missouri State University

Dake Wells Architecture as Architects

Missouri State University’s new two story, 13 000 square foot student welcome facility serves as the campus’s “front door” and providing an impressive first impression to prospective students. In addition to providing a point of origin for campus visits, the two story lobby and 100 seat presentation room provide a multi-purpose venue for special events.  


More from the Architects:


In the highly competitive world of higher education, first impressions are critical. Building on the strength of Missouri State University’s history and brand, this new 13,000 square foot facility serves as the institution’s “front door”, welcoming visitors to campus at its primary entrance. In addition to providing a point of origin for campus visits, the two-story lobby and 100-seat presentation room provide a multi-purpose venue for special events. The program is arranged in a two-story scheme, placing administrative functions on an upper level, increasing its visual presence and reinforcing the campus edge.


Materials respond to the campus context combined with an interpretive reading of the institution’s history and mission. A limestone base increases in transparency to the north toward the entrance. Two white planes above the base define the east and west facades, while a two-story glass wall angles toward the campus entrance to welcome visitors. The west plane marks the entry with a fold as if dog-earring a page for future reference. Perforations derived from the pattern of a composition booklet provide shade on the west facade and dappled light to the interior. A slate wall recalls the classroom chalkboard leading visitors through the building’s entrance.  


Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter