Sunset House

Sunset House

Architect
Ming Architects
Location
Sunset Way, Singapore | View Map
Project Year
2013
Category
Housing
Studio Periphery
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
kitchen , topsCaesarstone
Recessed ceilingSol Luminaire
SwitchesJung HQ
LS 990 BLANCO
Solar window film product3M
Prestige Series
ShowerGessi
Rainshower GES-47251-CHR
HandlesKawajun
Lever Handle

Product Spec Sheet
kitchen , tops
Recessed ceiling
Switches
LS 990 BLANCO by Jung HQ
Solar window film product
Prestige Series by 3M
Shower
Rainshower GES-47251-CHR by Gessi
Handles
Lever Handle by Kawajun

Sunset House

Ming Architects as Architects

The site for this bungalow house lies at a busy road junction in western Singapore with a long view axis towards the main road. An L-shaped building layout plan creates a private garden at the rear corner of the site. The architectural concept of the building lies in its linear mass which cradles this inner sanctuary, with views from the living and kitchen spaces on the ground storey centred towards the green landscaping.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

The intersection of building volumes also create view openings, and covered outdoor areas on the first storey as extensions of the living spaces. As part of tropical living in the local climate, air, natural light and greenery are allowed to penetrate the house through the use of large openings and skylight. The combined living and dining room has the spatial experience of an open pavilion, with the natural elements of water on one side and green landscaping on the other.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

In the living and dining areas, a 12 foot high teak timber ceiling allows maximum light to enter the open spaces and excellent natural cross-ventilation when the glass sliding doors on each side are opened. As a result, the house is infused with light and air, allowing for a pleasant living experience in Singapore’s tropical climate. Rain is kept at bay with a large overhanging aluminium roof which also provides ample shade in the hot afternoons.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

A fully-floating feature staircase clad in teak ties the two stories together in a double height volume, lined with double storey high off-form concrete walls. Borneo ironwood timber cladding is utilised on the second storey building facade to insulate the bedrooms as well as to break down the building mass visually from the storey below. The timber strips are untreated and allowed to weather naturally, creating a personal, alluring quality to the house.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery
photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More