Sustainability study

Sustainability study

Architect
(designed by) Erick van Egeraat
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Category
Offices
Christian Richters

Sustainability study

(designed by) Erick van Egeraat as Architects

Early 2008, Erick van Egeraat was invited by the Netherlands Chief Architect to prepare a study for a hypothetical sustainable office building. The design of Erick van Egeraat combines the primary focus of the brief with additional factors that may be less quantifiably ‘green’, but do compose a serious impact on the sustainable character of a building. The result is a design with an impressive GreenCalc+ score of 350 that addresses integrated climatic concepts and durable installation principles as well as aspects like densification, compactness, flexibility and aesthetic and spatial qualities. The concept consists of two triangle-shaped buildings of different height. Their very similar floor plans are designed to accommodate interchangeability of the program from offices to housing. Both buildings are connected through a plinth that stretches over the first three floors and houses a mix of functions. The atrium of the office building is used to naturally exhaust air that is supplied to the offices from the buildings perimeter. This cross ventilation is supported by a mechanical exhaust system to exercise greater control over airflow and temperature.


Dynamic and static sun shading is integrated into the facade, whilst air intake is either preheated or cooled with concrete core cooling. Clad in white natural stone and ceramic, the facade utilizes materials with thermal heat storage properties. Steel encased in concrete is used to construct the columns and cores. These columns are integrated into the facade as ‘cold’ structures with the thermal break positioned on the inside of the column. Two approaches towards the aspects of renewable energy and installations were chosen. The first was to create the possibility for ‘easier’ future upgrade or refurbishment. Secondly, to incorporate renewable energy sources where they can perform most efficiently. For instance, maximum solar gain and wind exposure to be gained from the highest roof location, which determines the best location for photovoltaic cells and wind turbines. The lower building employs a green roof inclined towards the south for water collection and storm water run-off. The complex as a whole is about maximum integration and minimum interdependability and exemplifies Erick van Egeraat’s vision on green architecture.

Share or Add Sustainability study to your Collections
Project Credits
The Magic Box Apartment
next project

The Magic Box Apartment

Apartments
Viladecans, Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project